Fabijus pozdravio dogovor o sirijskom hemijskom oružju

Francuski ministar će u utorak otići u Moskvu, a sjutra će se u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem kako bi sa njim razgovarao o situaciji u Siriji
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Handelsblatt.com
Loran Fabijus, Foto: Handelsblatt.com
Ažurirano: 14.09.2013. 13:03h

Ministar spoljnjih poslova Francuske Loran Fabijus pozdravio je danas dogovor SAD i Rusije o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

"Dogovor predstavlja važan napredak", navodi se u saopštenju francuskog ministra. Dodaje se da će Francuska uzeti u obzir izvještaj inspektora UN o Siriji, koji treba da bude objavljen u ponedjeljak, kako bi definitivno zauzela stav o Siriji.

Fabijus, američki državni sekretar Džon Keri i britanski ministar spoljnjih poslova Vilijam Hejg razgovaraže u ponedjeljak u Parizu o postignutom dogovoru i o uslovima koje treba ispuniti kako bi on bio sproveden.

Francuski ministar će u utorak otići u Moskvu, a sjutra će se u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem kako bi sa njim razgovarao o situaciji u Siriji.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Ženevi da su SAD i Rusija postigle dogovor o stavljanju pod međunarodnu kontrolu sirijskog hemijskog oružja. On je to izjavio pošto je tri dana sa Kerijem u Ženevi razgovarao o mogućim rješenjima za Siriju. Lavrov je dodao da će Savjet bezbjednosti UN reagovati, ako Sirija prekrši svoje obaveze koje se tiču hemijskog oružja.

Dogovorom, koji sadrži šest tačaka, predviđeno je da se Damasku da rok od nedjelju dana da preda listu svog hemijskog oružja koje bi trebalo da bude uništeno polovinom naredne godine.

Keri je kazao da će inspektori, čiji će zadatak biti da provjere da li se dogovor sprovodi na terenu, u Siriju stići "najkasnije do novembra".

Bonus video: