Merkelova neće u savez sa partijom koja je protiv eura

Partija Alternativa za Njemačku, formirana u martu ove godine, zagovara ukidanje eurozone, a izgledi da će dostići potreban cenzus za ulazak u parlament od pet odsto na izborima 22. septembra su još neizvjesni
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.09.2013. 12:56h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da njeni konzervativci neće razmatrati formiranje saveza sa novom partijom koja se protivi euru ukoliko ona uđe u parlament na izborima sljedeće nedjelje.

"To pitanje se zaista ne postavlja", rekla je Merkelova u intervjuu za dnevni list "Hanoverše algemajne cajtung", odgovarajući na pitanje da li isključuje formiranje saveza sa novom partijom.

Partija Alternativa za Njemačku, formirana u martu ove godine, zagovara ukidanje eurozone, a izgledi da će dostići potreban cenzus za ulazak u parlament od pet odsto na izborima 22. septembra su još neizvjesni.

Ankete pokazuju da bi ova stranka mogla da osvoji najviše četiri odsto glasova birača, navodi AP.

Ukoliko uspije da pređe cenzus, to bi moglo da zakomplikuje šanse da Merkelova nastavi sa svojom koalicijom desnog centra, pa se spekuliše o alternativnim savezima.

Merkelova insistira na strogim uslovima u zamjenu za pomoć zemljama u okviru eurozone koje se trenutno bore sa teškom finansijskom krizom.

Bonus video: