Vlada Islanda prekinula sve pregovore oko ulaska u EU

Island je sada, nakon više mjeseci očekivanja, i službeno donio odluku da odustaje od pristupanja Evropskoj Uniji
117 pregleda 4 komentar(a)
Rejkjavik, Foto: Wikipedia
Rejkjavik, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.09.2013. 11:35h

Islandska Vlada je prekinula sve pregovore oko ulaska u Evropsku Uniju nakon što su donijeli odluku da ne žele da postanu članica ove unije. Pregovarački tim je raspušten i poručeno je da se više neće održavati sastanci po ovom pitanju. Drugim riječima - Island je sada, nakon više mjeseci očekivanja, i službeno donio odluku da odustaje od pristupanja Evropskoj Uniji.

"Raspustili smo naše pregovaračke timove i po tom pitanju se više neće održavati sastanci", istakao je juče islandski ministar vanjskih poslova, Gunar Bragi Sveinson, za vrijeme govora u parlamentu.

"Vlada je složna po ovom pitanju. Proces se obustavlja. Mi nikome ne zatvaramo vrata, pojačaćemo našu komunikaciju i veze s Evropskom Unijom, ali joj se nećemo pridružiti", rekao je.

Da će doći do ove odluke Rejkjavika mnogima je bilo jasno već u aprilu ove godine kada je euroskeptična koalicija desnog centra preuzela vlast nad zemljom. Već u maju su glavni islandski pregovarači o pristupanju Evropskoj Uniji poslani na "dugi godišnji odmor".

Podsjetimo, Island je pokrenuo pregovore o pristupanju EU nakon finansijske krize 2009. Međutim, ekonomska situacija kasnije se znatno popravila pa se u skladu s time i stav javnosti okrenuo protiv ulaska u EU.

Islandu nikako u ovom trenutku ne bi odgovarao ulazak u EU jer bi time bile nametnute i ograničavajuće kvote za njihov ribolov, koji je jedna od glavnih grana industrije ove male ostrvske zemlje.

Iz Evropske Komisije samo su kratko prokomentarisali da ih ova odluka islandske Vlade ne iznenađuje.

Islandski predsjednik, koji je uspio da dobije i peti mandat na čelu vlade (od 1996), ove godine je zadobio međunarodnu pažnju kada je izjavio da "banke treba pustiti da bankrotiraju, kao i svaku drugu privatnu firmu".

Bonus video: