Slovenija (ne) treba pomoć EU za rješavanje ekonomskih problema

Njemački mediji pišu da je Evropska centralna banka (ECB) navodno zainteresovana da Slovenija zatraži finansijsku pomoć u sklopu Evropskog stabilizacionog mehanizma
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.09.2013. 13:21h

Slovenija je za sada spremna da sama rješava svoje probleme i nije ni pod kakvim pritiskom da zatraži pomoć, izjavio je slovenački ministar finansija Uroš Čufer.

"Nijesam osjetio bilo kakav pritisak. Naprotiv, svi znaju da imamo mnogo novca na računima i da smo za sada spremni da svoje probleme rješavamo sami", rekao je Čufer po dolasku na neformalno zasijedanje Eurogrupe (ministara finansija eurozone) u prijestonicu Litvanije, Vilnjus.

Evropska centralna banka (ECB) navodno je zainteresovana da Slovenija zatraži finansijsku pomoć u sklopu Evropskog stabilizacionog mehanizma, objavio je njemački list Handelsblat.

O Sloveniji se već dugo spekuliše kao o kandidatu za stranu finansijsku pomoć zbog njenog problematičnog bankarskog sektora.

Čufer je rekao da na zasijedanju Eurogrupe ne očekuje ništa posebno.

"Predstavićemo prilike u Sloveniji, odluku o likvidaciji Probanke i Factor banke, kao i pripreme budžeta za narednu godinu", zaključio je on.

Bonus video: