Napeto na pregovorima o rezoluciji o sirijskom oružju

U toku pregovora o predloženoj rezoluciji UN na osnovu koje bi se sirijsko hemijsko oružje stavilo pod međunarodnu kontrolu, Eštonova pozvala SB UN da preduzme odgovornost
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 15:35h

Pregovori o predloženoj rezoluciji Ujedinjenih nacija koja predviđa stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu počeli su i protiču u napetoj atmosferi, izjavio je danas jedan neimenovani francuski zvaničnik.

Čini se da je ruski plan da se Sirija odrekne svog hemijskog oružja ublažio tenzije u vezi prijetećih napada zapadnih sila na režim sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali se situacija nešto zakomplikovala kad je sinoć Moskva odbacila zahtjev SAD i Francuske da rezolucija UN-a bude obavezujuća, kao i da sadrži prijetnju Damasku "veoma ozbiljnim posljedicama" za nepoštovanje te rezolucije, prenijela je agencija AP.

Rusija predala Savjetu bezbjednosti UN dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. "Vjerujemo da to oružje nema samo sirijska vlada... Sumnjamo da su ga u nekoliko navarata koristili ustanici", rekao šef spoljnopolitičkog komiteta Dume Aleksej Puškov.

Francuski zvaničnik blizak predsjedniku Fransoa Olandu, koji je želio da ostane anoniman jer su pregovori osjetljiva tema, otkrio je da se Rusija usprotivila ne samo tome da rezolucija može da se primijeni uz pomoć vojne sile, nego i tome da sirijska vlada bude okrivljena za napad hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska i zahtjevu da odgovorni za taj zločin budu izvedeni pred međunarodni krivični sud.

Pristanak Sirije da se na predlog Rusije odrekne svog hemijskog oružja predstavlja pokazatelj snage zvaničnog Damaska, izjavio je u intervjuu američkoj agenciji AP ministar u vladi sirijskog predsjednika Ali Haidar.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je da EU pažljivo proučava ruski plan za Siriju, ali da prijetnja vojnim udarima treba da ostane kako bi se on i sproveo.

Predsjednik Izraela Šimon Peres upozorio je da će SAD izvesti vojnu akciju protiv Sirije ako režim ne uništi hemijsko oružje u skladu s ruskom predlogom.

Džihadisti koji su prošle nedjelje prodrli u stari sirijski grad Malulu, proglasili su hrišćane u tom gradu "krstašima" i puškom primorali bar jednog od njih da pređe u islam, saopštile su izbjeglice iz Malule.

Pregovori o predloženoj rezoluciji Ujedinjenih nacija koja predviđa stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu počeli su i protiču u napetoj atmosferi, izjavio je jedan neimenovani francuski zvaničnik.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc podržao je danas ruski plan za stavljanje bojnih otrova u Siriji i ocijenio da u evropskim parlamentima nema entuzijazma za vojnu akciju.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je danas da se nada da je obećanje SAD da će diplomatskim putem ukloniti opasnost od hemijskog oružja u Siriji "bilo ozbiljno".

Sirijski pobunjenici još drže položaje u hrišćanskom gradu Maluli nadomak Damaska, gdje bjesne borbe dan nakon što su najavili da su spremni da se povuku.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je odluku Sirije da svoje hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i pozvalo relevantne strane u zemlji da krizu riješe diplomatski političkim sredstvima.

Sve strane u građanskom ratu u Siriji proteklih mjeseci su kršile ljudska prava i vršile ratne zločine, zaključio je tim istražitelja UN za ljudska prava u najnovijem izvještaju.

U nacrtu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Siriji koji je Francuska pripremila zahtjeva se da Sirija u roku od 15 dana prijavi kompletan arsenal hemijskog oružja kojim raspolaže i odmah otvori sva skladišta inspektorima UN, ili će se suočiti za kaznenim mjerama, a Rusija to ne podržava, saznaje Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastaće se u četvrtak u Ženevi kako bi pokušali da postignu dogovor o sirijskom hemijskom oružju, izjavio je zvaničnik Stejt departmenta.

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Siriji, koja je trebalo da se održi sinoć u 22 časa po srednjeevropskom vremenu, odložena je do daljnjeg, na zahtjev Rusije koja je i zakazala taj sastanak, objavili su diplomate u UN.

Američki analitičari ocjenjuju da do napada SAD na Siriju vjerovatno neće doći pošto postoji zamor u javnosti od novih ratnih pohoda, a ruska inicijativa, ako se pokaže da sirijski lider Bašar al-Asad stvarno želi da se razoruža, može da pomogne Bijeloj kući da izađe iz nezgodne situacije u kojoj se našla.

Rusija predala SAD-u plan za sirijsko hemijsko oružje

Rusija je SAD-u predala svoj plan o stavljanju sirijskog hemijskog naoružanja pod međunarodnu kontrolu i namjerava o njemu da raspravlja sjutra u Ženevi, javlja ruska agencija Interfax pozivajući se na izvor blizak ruskoj vladi.

"Dostavili smo Amerikancima plan da se hemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu", rekao je izvor koji je želio da ostane anoniman. Takođe je kazao da bi sastanak u Ženevi mogao da potraje nekoliko dana.

Američki državni sekretar Keri, koji se s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom sastaje u Ženevi, potvrdio je da od Lavrova očekuje predloge koje će potom razmotriti Obamina administracija. Keri i Lavrov se sastaju u četvrtak poslije podne.

Damask je inače u utorak prihvatio ruski predlog da svoj arsenal hemijskog oružja stavi pod međunarodni nadzor.

Ešton pozvala Savjet bezbjednosti UN da preuzme odgovornost

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku Ketrin Ešton pozvala je danas članove Savjeta bezbjednosti UN da "preuzmu odgovornost" za rješavanje sirijske krize.

Uloga Savjeta bezbjednosti je "nezaobilazna", poručila je Ketrin Ešton tokom rasprave Evropskog parlamenta o Siriji.

"Članice Savjeta bezbjednosti UN treba da preuzmu odgovornost i zaista je za žaljenje što do sada nisu to uradile", dodala je ona.

Šefica evropske diplomatije je ponovila podršku predlogu da sirijsko hemijsko oružje bude pod međunarodnom kontrolom.

"Treba uraditi tako da Sirija ne samo saopšti da prihvata predlog, već i da poštuje uslove koji su joj nametnuti", rekla je ona.

Ketrin Ešton je dodala da nije riječ samo o tome da se riješi problem vezan za upotrebu hemijskog oružja, već da je riječ o rješavanju cjelokupnog problema Sirije.

Podsjećajući na intenzivne kontakte EU sa SAD, Rusijom i arapskim zemljama, Ketrin Ešton je ocijenila da treba "mobilisati više resursa za izbjeglice, naći nove, efikasnije metode da bi se odgovorilo na potrebe onih koji pate i u Siriji".

U toku su pregovori o predloženoj rezoluciji UN na osnovu koje bi se sirijsko hemijsko oružje stavilo pod međunarodnu kontrolu.

Galerija

Bonus video: