Evropska ljevica kandiduje Snoudena za Saharovljevu nagradu

Uzbunjivači ne mogu biti tretirani kao kriminalci i moraju imati našu zaštitu, poručili su evroposlanici
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2013. 11:43h

Parlamentarna grupa Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice, koja djeluje u Evropskom parlamentu, saopštila je da će kandidovati Edvarda Snoudena za ovogodišnju Saharovljevu nagradu. Kako se navodi u saopštenju te parlamentarne grupe, "uzbunjivači ne mogu biti tretirani kao kriminalci i moraju imati našu zaštitu".

"Edvard Snouden je rizikovao svoj život da bi potvrdio ono što smo odavno sumnjali u vezi sa masovnim nadzorom preko Interneta, što je jedan od najvećih skandala našeg vremena.On je otkrio detalje kršenja evropskog zakona o zaštiti podataka i fundamentalnih prava", saopštila je Ujedinjena evropska ljevica/Nordijska zelena ljevica.

Saharovljevu nagradu, nazvanu po ruskom disidentu, naučniku Andreju Saharovu, svake godine dodjeljuju evroposlanici. Odluka o laureatu za ovu godinu biće donijeta u oktobru.

Ko je bio Andrej Saharov

Andrej Saharov (1921 god.-1989 god.) je bio sovjetski nuklearni fizičar koji je poznat kao jedan od tvoraca hidrogenske bombe. Krajem šezdesetih počeo je oštro da kritikuje sovjetsku vlast zbog kršenja ljudskih prava, 1975. godine dobija Nobelovu nagradu za mir koji nije bio u mogućnosti da preuzme zbog protivljenja Moskve.

Saharov biva uhapšen 1980. i poslat u grad Gorki na izdržavanje kazne, odakle izlazi 1986. godine po naređenju Mihaila Gorbačova. U njegovu čast 1985. godine ustanovljena je nagrada Saharov, Evropskog parlamenta za ljude i organizaciju posvećenu radu na ljudskim pravima i slobodama.

Bonus video: