Navaljni: Skupo će platiti krađu izbora

"Imamo dokumentaciju i pravne dokaze da je trebalo da bude održan drugi krug izbora i da je moskovska izborna komisija lažirala rezultate glasanja"
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2013. 15:25h

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izjavio je da ima dokaze da je moskovska izborna komisija falsifikovala rezultate glasanja za gradonačelnika.

On je poručio svom protivkandidatu, pobjedniku Sergeju Sobjanjinu, da će skupo platiti za to.

"Učinićemo sve kako bi Sergeja Sobjanjina pobjeda koštala skuplje od poraza", rekao je Navaljni, prenio je AFP.

"Imamo dokumentaciju i pravne dokaze da je trebalo da bude održan drugi krug izbora i da je moskovska izborna komisija lažirala rezultate glasanja", kazao je on za radio "Eho Moskve".

Izborna komisija u ruskoj prijestonici prethodno je potvrdila konačne rezultate izbora za gradonačelnika, održanih u nedjelju, prema kojima je Sobjanjin, vršilac dužnosti gradonačelnika i član Jedinstvene Rusije, osvojio 51,3 odsto glasova i pobjedio u prvom krugu.

Navaljni (37), kandidat opozicione Republikanske partije Rusije - Partije narodne slobode (RPR-Parnas), koji je osvojio 27,2 odsto glasova, zatražio je djelimično ponovno prebrojavanje glasova, ukazujući na navodne brojne neregularnosti.

Sobjanjin treba u četvrtak da bude inaugurisan na mjestu gradonačelnika, a svečanosti bi, kako je najavljeno iz Kremlja, trebalo da prisustvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Oko 10.000 pristalica Navaljnog održalo je sinoć protestni miting na centralnom trgu u Moskvi, na kojem je Navaljni obećao da će nastaviti da se bori za svoj politički glas.

Predizborna kampanja Navaljnog odvijala se u sijenci prvostepenog sudskog procesa, u okviru kojeg je nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog optužbi za pranje novca i krađu 16 miliona rubalja (387.500 evra) od jedne državne kompanije za drvnu građu 2009. godine.

Bonus video: