Navaljni traži drugi krug

Kandidat opozicije osporava trijumf Sobjanjina na izborima za gradonačelnika Moskve
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 11:23h

Bliski saradnik Kremlja Sergej Sobjanjin trijumfovao je na jučerašnjim izborima za gradonačelnika Moskve, pokazali su rezultati dviju izlaznih anketa, ali je opozicioni lider Aleksej Navaljni prošao bolje nego što se očekivalo. On osporava rezultat.

Izlazne ankete su dale Navaljnom oko 30 odsto glasova, što je dobar rezultat koji bi mogao osnažiti otpor prema predsjedniku Vladimiru Putinu, a njegov izborni tim siguran je da Sobjanjin nije osvojio više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za direktnu pobjedu.

Istraživanje državne agenicije VtsIOM pokazalo je da je Sobjanjin dobio 53 odsto glasova nasuprtot 32 odsto, koliko je osigurao Navaljni, javila je novinska agencija Ria Novosti. Itar-Tas je saopštio da je istraživanjem Fondacije za javno mišljenje utvrđeno da je Sobjanjin dobio 52,5 odsto a Navaljni 29,1 odsto.

Prema prvim rezultatima na osnovu 4% prebrojanih glasova, Sobjanjin je dobio 57,7 odsto a Navaljni 21,6 odsto, saopšteno je iz Državne izborne komisije.

Međutim, saradnici Navaljnog su saopštili da su njihove izlazne ankete pokazale da je Sobjanjin dobio svega 46 odsto glasova, što nije dovoljno da izbjegne sramotu drugog kruga, koji bi bio rizičan po aktuelnog gradonačelnika.

„Naše izlazne ankete neosporivo pokazuju da će doći do druge runde izbora“, kazao je Navaljni pristalicama i novinarima nakon što su zatvorena birališta.

Ukoliko Sobjanjinova direktna pobjeda bude potvrđena, Putin će imati bliskog saradnika na čelu Moskve do nakon predsjedničkih izbora 2018. Putin nije isključio mogućnost kandidivanja za četvrti mandat.

Navaljni (37) se suočava sa petogodišnjom kaznom zatvora ukoliko mu bude potvrđena presuda za krađu u jednoj državnoj firmi. On negira krivicu i ocjenjuje da njegova suđenja predstavljaju osvetu Kremlja zbog njegovih antikorupcionaških napora i aktivnosti u opoziciji.

Osvojio 51,33 odsto glasova

Sobjanin je na izborima osvojio 51,33 odsto glasova, saopštila je izborna državna komisija.

Za opozicionara Alekseja Navaljnog glasalo je 27,27 procenata Moskovljana, pokazuju rezultati na osnovu 99,83 odsto prebrojanih glasova.

Pošto je Sobjanin osvojio apsolutnu većinu, drugog kruga izbora neće biti.

Bonus video: