Moskovljani biraju gradonačelnika: Putinov čovjek i marginalizovana opozicija

Navaljnom, koji je vodio veoma aktivnu kampanju, porasla je podrška građana (18%), ali je on i dalje daleko iza Sobijanina (58%)
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 10:40h

Građani Moskve počeli su danas glasanje za svog novog gradonačelnika, na izborima koje mnogi vide kao referendum o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Birališta su otvorena jutros u osam časova po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 20 sati. Prvi zvanični rezultati trebalo bi da budu objavljeni u 22 časa po lokalnom vremenu (20 sati po srednjoevropskom vremenu).

Mnogi analitičari današnje izbore vide kao neku vrstu referenduma o Putinu.

U intervjuu koji je u petak dao internet portalu Gazeta.ru, Navaljni je pozvao Moskovljane da glasaju za njega, kako bi bila oslabljena dominacija Vladimira Putina, koji je, kako je rekao "sveprisutan" na ruskoj političkoj sceni

Glavni favorit na izborima je 55-godišnji aktuelni gradonačelnik Moskve, Sergej Sobijanin, koga podržava vladajuća partija.

Ne može se, međutim, zanemariti ni učešće opozicije, koja je tokom predziborne kampanje bila veoma aktivna i organizovala niz akcija, uključujući i ulične susrete sa biračima.

Analitičari su ranije ocijenili da učešće 37-godišnjeg Alekseja Navaljnog, poznatog borca protiv korupcije, donosi promjenu na političkoj sceni, pošto je opozicija u Rusiji već 10 godina marginalizovana.

U intervjuu koji je u petak dao internet portalu Gazeta.ru, Navaljni je pozvao Moskovljane da glasaju za njega, kako bi bila oslabljena dominacija Vladimira Putina, koji je, kako je rekao "sveprisutan" na ruskoj političkoj sceni.

On je ocijenio da će rezultati današnjih izbora biti jasna poruka vlastima i da će pokazati da li je moguće da se u Rusiji "nastavi sa krađom".

Navaljni je u julu osuđen na pet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Ovom opozicionaru koji je vodio veoma aktivnu kampanju, porasla je podrška građana na 18 odsto, ali je on i dalje daleko iza Sobijanina, koga podržava 58 odsto Moskovljana.

Navaljni je mobilisao više hiljada volontera, dobio više od dva miliona eura u donacijama, a javno su ga podržali i mali privrednici. Ugledni ekonomista Sergej Gurijev koji je nedavno emigrirao u Francusku, napisao je Navaljnom ekonomski program.

Apsolutni favorit: Sergej Sobijanin (foto: beta/ap)

Postavljen je 2010. dekretom Kremlja, nakon smjenjivanja prethodnog gradonačelnika Jurija Lužkova, Sobijanin je raspisao prijevremene izbore kako bi dobio legitimitet

Navaljni, čiji je moto "ne kradi, ne laži", obećao je da će strpati u zatvor Putina i njegove saradnike.

"Glasaću za Navaljnog, on je pošten i mrzi korupciju i licemjerje", kaže jedan Moskovljanin.

Drugačijeg mišljenja je, međutim, 73-godišnja slikarka Aleksandra Fomina.

"On kaže da je nacionalista. Hitler je takođe tako počeo i bio je izabran. Može da se bori protiv kradljivaca, ali to nije dovoljno da vodi veliki grad", kaže ona.

Odlazeći gradonačelnik, koga ocjenjuju kao efikasnpg menadžera, ali bez harizme, odbio je da učestvuje u debatama, navodeći da više voli da nastavi rad u gradu.

Sobijanin je pokrenuo više inicijativa kako bi privukao Moskovljane, od uvođenja sistema gradskih bicikala do renoviranja istorijskog centra i uvođenja pješačkih zona.

Postavljen je 2010. godine dekretom Kremlja, nakon smjenjivanja prethodnog gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, Sobijanin je raspisao prijevremene izbore kako bi dobio legitimitet.

Na izborima učestvuju još četiri kandidata, ali su njihove šanse zanemarljive.

Izbore će pratiti između sedam i osam hiljada posmatrača, među kojima su mnogi članovi izbornih komisija, rekao je Grigorij Melkoniants iz nevladine organizacije Golos.

Galerija

Bonus video: