Sastanak s Kerijem: Ministri EU traže odlaganje intervencije u Siriji

Mnogi ministri EU su izjavili da bi prije donošenja odluke o Siriji trebalo sačekati rezultate istrage UN o upotrebi hemijskog oružja
5 komentar(a)
Ketrin Ešton, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ketrin Ešton, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2013. 18:44h

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) su danas u Vilnjusu apelovali na SAD da odlože eventualnu vojnu intervenciju protiv Sirije dok ne budu objavljeni rezultati istrage inspektora UN o upotrebi hemijskog oružja za koju je optužen Damask.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će američkoj administraciji prenijeti apel evropskih ministara.

Iznenađenje je napravio njemački ministar vanjskih poslova Gido Vestervele koji je izjavio da će Njemačka podržati poziv za snažnu reakciju međunarodne zajednice zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji

Neimenovani visoki zvaničnik Stejt dipartmenta, koji je u Vilnjusu bio na sastanku sa evropskim ministrima i Kerijem, je rekao da SAD nisu donijele odluku da odlože eventualnu intervenciju.

U Viljnusu je danas završen neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je poslije sastanka izjavila da se ministri EU zalažu za jasan i snažan odgovor na napade hemijskim oružjem 21. avgusta u Siriji.

U završnom saopštenju koje je pročitala Ešton, navodi se da su se ministri EU složili da postoje ozbiljne indicije da je sirijski režim odgovoran za napade hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, 21. avgusta, kad je poginulo stotine ljudi.

Na početku sastanka u Vilnjusu mnogi ministri EU su izjavili da bi prije donošenja odluke o Siriji trebalo sačekati rezultate istrage inspektora UN o upotrebi hemijskog oružja.

Iznenađenje je napravio njemački ministar vanjskih poslova Gido Vestervele koji je izjavio da će Njemačka podržati poziv za snažnu reakciju međunarodne zajednice zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Taj poziv uputilo je juče 11 država, među kojima i SAD, na kraju dvodnevnog samita grupe 20 razvijenih zemalja svijeta, G20, koji je održan u Sankt Peterburgu.

Njemačka je juče bila jedina zemlja EU među članicama G20 koja nije podržala taj poziv.

Bonus video: