premijerov optimizam

Samaras: Grčka će do 2020. dostići stanje kakvo je bilo prije krize

Grčki premijer kaže da su njegove tvrdnje potkrijepljene podacima koji ukazuju da je ekonomski pad manji nego što se očekivalo i da je zemlju posjetio rekordan broj turista
1 komentar(a)
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2013. 18:11h

Ekonomija Grčke će početi da se oporavlja sljedeće godine, a do 2020. godine će dostići stanje koje je bilo prije početka krize, rekao je danas premijer Antonis Samaras.

Prema njegovim riječima, stanje bi 2020. godine moglo biti i bolje u odnosu na situaciju koja je postojala prije no što je Grčka ušla u šestogodišnju recesiju.

"Grčka je napravila zaokret... Pošto se ova godina završi, imaćemo novo olakšanje našeg dužničkog tereta"

Samaras je ocijenio da je većina onog što se moralo učiniti da bi se zemlja izvukla iz krize već učinjeno, i izjavio da će u 2013. godini prihodi biti veći od trošenja, ako se izuzme obaveza vraćanja dugova.

"Grčka je napravila zaokret... Pošto se ova godina završi, imaćemo novo olakšanje našeg dužničkog tereta", rekao je danas Samaras na otvaranju međunarodnog sajma trgovine u Solunu.

Njegov optimizam, kako je rekao, pothranjuju podaci koji ukazuju da je ekonomski pad Grčke u prvoj polovini ove godine manji nego što se očekivalo, i da je zemlju posjetio "rekordan" broj turista.

To je, prema Samarasovim riječima, grčkoj ekonomiji "direktno donijelo više od 11 milijardi eura, a indirektno - 30 milijardi eura".

Iako su Samarasovim govorom provijavali vedri tonovi, bilo je uočljivo da je normalna situacija i dalje daleko - vlasti su, naime, ograničile pristup sajamskom prostoru kako bi se spriječio dolazak demonstranata koji su protestovali na oko kilometar odatle.

Veći dio centra Soluna blokiran je danas za saobraćaj, i oko 4.500 policajaca patrolira gradom.

Preporučujemo za Vas