Sirija podijelila G20

Stavovi lidera Grupe 20 podeljeni zbog sukoba u Siriji. Dejvid Kameron tvrdi da postoje novi dokazi upotrebe hemijskog oružja. Barak Obama naredio proširivanje liste meta u Siriji
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 10:46h

Šefovi država i vlada zemalja Grupe 20(G 20) potvrdili su da među njima postoje podjele u vezi sa rješavanjem konflikta u Siriji, izjavio je italijanski premijer Enriko Leta. Britanci poručuju da postoje novi dokazi o upotrebi hemijskog oružja, američki predsjednik Barak Obama traži proširenu listu meta u Siriji, dok Rusija upozorava na opasnost od nuklearne katastrofe.

Američki predsjednik Obama naredio je Pentagonu da pripremi proširenu listu potencijalnih meta u Siriji, piše Njujork Tajms. To znači da će lista prvobitnih 50 meta biti proširena, pa će u eventualnom napadu na Siriju biti korišteno ratno vazduhoplovsto, rakete tomahavk sa nosača aviona, bombardere B-52 i stelt letelice koje nose satelitski navođene bombe.

Kako piše njujorški dnevnik, napad bi bio usmjeren na vojne jedinice, koje su, kako se navodi, izvele napad hemijskim oružjem, i na komande štabova koji su navodno rukovodili napadom.

Rusija, domaćin samita G-20, upozorava da bi američki napad na Siriju mogao da izazove nuklearnu katastrofu, i poziva Ujedinjene Nacije da urade analizu rizika od "takvog scenarija".

Ipak, Pentagon vjeruje da su Sjeverna Koreja i Sirija "možda" sarađivale oko hemijskog oružja i oko nuklearnog programa.

Istovremeno, britanski premijer Dejvid Kemeron kaže da su uzorke iz Sirije pregledali britanski stručnjaci i da postoje novi dokazi upotrebe hemijskog oružja,.

"U laboratoriji Porton Daun analizirani su neki uzorci tla i odjeće uzeti sa mjesta napada u Damasku, koji dodatno potvrđuju prisustvo bojnog otrova sarina", rekao je Kameron.

Kameronov portparol nije odgovorio kako su i kada ti dokazi stigli u Britaniju.

U međuvremenu, jedan od najbližih savjetnika sirijskog predsjednika Bašara el Asada Butaina Šaban kaže da bi Amerika trebalo da sačeka zaključke UN nakon istrage. Sirijski zvaničnik je ponavio da se svaki put pred dolazak zvaničnika u Siriju dogode masakri i zločini.

"Oni treba da dođu u Siriju i da vide šta je Al Kaida uradila sirijskom narodu, zločine koje su počinili pripadnici Al Kaide i Al Nusre. To su iste one grupe koje su 11. septembra napale Njujork" ističe Butaina Šaban.

Samit G20 završava se danas u Sankt Peterburgu, a papa Franjo je pozvao lidere G20 da "odustanu od vojnog rješenja" krize u Siriji i "izbjegnu masakr i nove patnje".

Ban: Vojna akcija bi raspirila nasilje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun, govoreći na samitu G20, energično se založio protiv vojne akcije u Siriji.

Pozvao je svjetske sile da ostave po strani svoja razilaženja povodom sukoba u Siriji i da preduzmu zajedničku akciju kako bi se sirijskom stanovništvu pružila prijeko potreba pomoć, prenio je AFP.

"Moram da upozorim da bi loše razmotrena vojna akcija mogla da izazove ozbiljne i tragične posljedice, i to sa povećanom opasnošću od daljeg sektaškog nasilja", rekao je Ban.

Ocijenivši da je riječ o humanitarnoj krizi neviđenih razmjera u novijoj istoriji, generalni sekretar UN ukazao je na potrebu da se "izbjegne dalja militarizacija sukoba i da se, umjesto toga, energičnije potraži političko rješenje".

Ban je napomenuo da bi, zbog nedostatka finansijskih sredstava, izbjeglice u susjednim zemljama mogle uskoro da ostanu bez hrane.

Kako pokazuju podaci UN, oko trećine stanovnika Sirije, kojih je prije rata bilo 20,8 miliona, izbjeglo je u druge zemlje ili je raseljeno iz svojih domova, tokom pobune protiv režima predsjednika Bašara el Asada.

Galerija

Bonus video: