Moskovljani u nedjelju biraju gradonačelnika

Nevladina organizacija Golos najavljuje da će u nedjelju imati 3.000 svojih posmatrača. Prema pisanju listu Vedomosti, vlasti su naložile izbornim komisijama da organizuju "poštene izbore"
67 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 09:44h

Građani Moskve u nedjelju biraju gradonačelnika na izborima važnim za Kremlj koje neki vide kao "referendum" o Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije.

Odlazeći gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin (55) veliki je favorit na izborima. Međutim, opozicija je bila veoma aktivna, organizovala različite akcije uključujući i ulične susrete sa biračima.

Učešće na izborima opozicionara Alekseja Navalnog (37), borca protiv korupcije koji je inspirisao masovne proteste protiv Kremlja 2011-2012. godine, donosi promjenu na političkoj sceni pošto je opozicija već 10 godina marginalizovana, ocjenjuju analitičari.

Navalni je u avgustu optužen da je dobio novac iz inostranstva za svoju kampanju. U julu je osuđen na pet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Ovom opozicionaru koji je vodio veoma aktivnu kampanju na ulici i na internetu, porasla je podrška građana na 18 odsto, ali je on i dalje daleko iza odlazećeg gradonačelnika kojeg podržava 58 odsto ispitanika, pokazuje posljednja anketa nezavisnog instituta Levada.

Analitičarka Karnegi centra iz Moskve Ljilja Ševcova ukazuje da su ovi izbori veoma važni i da predstavljaju "referendum o Putinu".

"Ovi izbori su mnogo važniji od običnih lokalnih izbora. Navalni se pojavio na političkoj sceni, postoji nova generacija demonstranata. Time se ovi izbori pretvaraju u referendum o Putinu", kaže ona.

Navalni je mobilisao više hiljada volontera, a dobio više od dva miliona eura u donacijama, a javno su ga podržali i mali privrednici.

Ugledni ekonomista Sergej Gurijev koji je nedavno pobjegao u Francusku, napisao je Navalnom ekonomski program.

Navalni čiji je moto "ne kradi, ne laži", obećao je da će strpati u zatvor Putina i njegove saradnike. Međutim, ni Putin nije ostao dužan Navalnom, pa ga je nekoliko dana uoči glasanja napao, ocjenjujući da nije stručan da vodi veliki grad niti toliko savršen da bi osuđivao korupciju.

"Nije dovoljno reći 'sjutra će svi u zatvor zbog korupcije'", kazao je Putin. Putin je, zatim, hvalio rad Sergeja Sobijanina kao "veoma stručnog i smirenog čovjeka". "Volim ljude poput njega. Malo govori, a puno radi", rekao je Putin.

Odlazeći gradonačelnik, efikasan menadžer bez harizme odbio je da učestvuje u debatama, navodeći da više voli da nastavi rad u gradu.

Sobijanin je pokrenuo više inicijativa kako bi privukao Moskovljane, od uvođenja sistema gradskih bicikala do renoviranja istorijskog centra i uvođenja pješačkih zona. Postavljen 2010. godine dekretom Kremlja nakon smjenjivanja prethodnog gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, Sobijanin je raspisao prijevremene izbore kako bi dobio legitimitet.

"Moskva je prijestonica političkih protesta. Ona je važna Kremlju da pokaže da ima većinu", kaže stručnjak Nikolaj Petrov.

Na izborima učestvuju još četiri kandidata, ali su njihove šanse zanemarljive.

Međutim, svi kandidati insistiraju na borbi protiv ilegalnih imigranata iz bivših sovjetskih republika, dok aktivisti za ljudska prava traže zaustavljanje "histerije protiv imigranata".

Nevladina organizacija Golos najavljuje da će u nedjelju imati 3.000 svojih posmatrača. Prema pisanju listu Vedomosti, vlasti su naložile izbornim komisijama da organizuju "poštene izbore, uz poštovanje procedure i saradnju sa posmatračima".

Galerija

Bonus video: