Valensa predviđa revolucije u Evropi

Evropu čeka masovno nezadovoljstvo u društvu ako se neke stvari ne promjene u Evropskoj Uniji
0 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Leh Valensa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.09.2013. 11:04h

Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Leh Valensa upozorio je tokom Evropskog foruma u Krinjici da Evropu čeka masovno nezadovoljstvo u društvu, možda čak i revolucije ukoliko se ne izravnaju šanse svih zemalja u Uniji.

"Ni danas nema poverenja medju zemljama EU što otvara prostor bujanju birokratije. Krize u Evropi su izbijale zbog toga što zemlje nisu vodile računa o drugima. Kada nismo rivali, ne trkamo se, bolje izlazimo na kraj sa krizama", kazao je Valensa poljskoj televiziji tokom foruma nazvanog Davos istoka.

Prema njegovim riječima do riješenja se može doći bržom i potpunom integracijom EU, inače i Evropu može zadesiti revolucija.

"Više se ne plašimo susjeda i šta će raditi mase radnog naroda? Ići će po pravdu, poštenje, po jednake šanse. Ako ne popravimo ekonomski sistem i demokratiju biće tolikih razlika da će izbiti revolucije", rekao je Valensa.

Bivši predsjednik Poljske i legendarni vodja otpora Poljaka komunističkom režimu na čelu Solidarnosti, prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavjese, pozdravio je što u posljednje vrijeme u evropskoj debati sve više preovlađuju razum i mudrost, a ne bacanje kamenicama.

"Moramo da nađemo odgovor na najvažnija pitanja. Kao prvo, kakav ekonomski sistem. Komunizam svakako ne ali ne ni ovakav kapitalizam. Moramo da uvidimo da je demokratija sve smiješnija, a ona mora da bude ozbiljna. Ne ova stara koja daje prava nego nova koja će uz prava uvesti i obaveze. I najkrupnije pitanje. Moramo da ujednačimo osnove u Evropi. Ne može svaka zemlja da ima druge temelje", poručio je Valensa.

Bonus video: