Ruska privreda u krizi?

"Situacija bi trebalo postepeno da se popravi. Mi računamo da će se to dogoditi, djelimično usljed oporavka evropske privrede"
0 komentar(a)
Moskva, Foto: Beta/AP
Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2013. 09:08h

Pad poslovne aktivnosti u industriji, smanjenje izvoza i sve veći broj otpuštenih radnika ukazuju da je i ruska privreda ušla u kriznu fazu.

Ali analitičari u Moskvi se ne slažu u ocjeni šta će se događati u ekonomiji zemlje do kraja ove godine.

Direktor Centra za razvoj poznate moskovske Više škole za ekonomiju, Natalija Akindinova, smatra na osnovu pomenutih i nekih drugih svježih ekonomskih pokazatelja, da se ruska privreda sada nalazi u stagnirajućoj fazi.

"Mi od ranije dajemo pesimističke prognoze. Smatramo da sadašnja situacija više liči na stagnaciju nego ne recesiju ili rast ekonomije", naglašava Akindinova, uz napomenu da se već oko pola godine u ruskoj privredi osjeća zastoj koji će se teško premostiti.

Akindinova kao mogući podstrek za oživljavanje ruske privrede navodi ogromne investicione projekte koji se sada realizuju, ali je to praćeno i smanjenjem rashoda u nekim drugim oblastima, što će se, svakako, odrziti na ukupan bilans ekonomije.

Ekonomista kompanije "Uralsib kapital", Aleksej Devjatov, veruje, za razliku od Akindinove, da će ruska industrija i privreda u cjelini, tokom razdoblja do kraja ove godine, održati vrlo umjeren rast.

"Situacija bi trebalo postepeno da se popravi. Mi računamo da će se to dogoditi, djelimično usljed oporavka evropske privrede", kaže Devjatov, uz opasku da oporavak ruske ekonomije treba da podstakne i centralna banka tako što će sniziti referentnu kamatnu stopu.

I ekonomista u moskovskoj filijali HSBC banke, Aleksandar Morozov, misli da će rast ruske privrede u drugom polugođu biti umjeren. On i drugi analitičari ukazuju, medjutim, da je avgustovski indeks nabavki za potrebe industrije bio, kao i julski, niži od 50 poena, što je jedan od važnih dokaza kriznog stanja u tom dijelu ruske privrede.

Pad poslovne aktivnosti u industriji loše se odrazio i na ruski izvoz, a podaci za minuli mjesec pokazuju, osim toga, da su neke kompanije počele užurbano da dijele otkaze radnicima.

Ruska vlada je, inače, početkom ove godine objavila plan na osnovu kojeg bi ekonomski rast u zemlji trebalo u 2013. da se kreće u rasponu od 3,5 do četiri odsto.

U prvom polugođu ove godine ruski privredni rast je, medjutim, bio vrlo skroman, svega 1,4 odsto, prema solidnih 4,5 procenta u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ekonomisti Centralne banke Rusije za celu tekuću godinu predviđaju vrlo umjerenu stopu privrednog rasta od dva odsto, dok je predsjednik Vladimir Putin početkom 2013. zahtijevao od vlade da ekonomska ekspanzija bude najmanje pet procenata.

Vladini ekonomisti su proteklog mjeseca saopštili da slijedi "meko prizemljenje" ruske ekonomije, pa zbog toga treba očkivati i skromniji privredni rast koji bi, u najboljem slučaju, mogao da blago da premaši dvoprocentni nivo.

Bonus video: