Vatikan istražuje ritualno klanje životinja u Poljskoj

Papa i Loder su razgovarali i o zabranama ostalih vjerskih praksi širom svijeta, uključujući obrezivanje
3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2013. 08:26h

Papa Franjo naložio je istragu zabrane ritualnog košer klanja životinja u Poljskoj, izjavio je predsjednik Svetskog jevrejskog kongresa (WJC) Ronald Loder.

Ritualno klanje, uključujući tradicionalnu jevrejsku praksu košer i muslimansku halal, zabranjeno je u Poljskoj od 1. januara, nakon što je Ustavni sud te zemlje ocijenio da ono nije u skladu sa propisima o pravima životinja, prenijela je agencija Frans pres.

Papa se danas sastao sa Loderom, predsjednikom WJC koji predstavlja jevrejske zajednice van Izraela, kako bi, između ostalih tema, razmotrio i tu zabranu.

"Papa je posebno izrazio zabrinutost zbog zabrane košer klanja u Poljskoj i naložio kardinalu Kurtu Kohu, predsedniku vatikanske Komisije za odnose s Jevrejima, da to istraži i već iduće sedmice organizuje jedan sastanak o tome", navedeno je u saopštenju WJC.

U Poljskoj, zemlji sa 38 miliona stanovnika, jevrejska i muslimanska zajednica broje po oko 20.000 do 30.000 ljudi.

Propisi Evropske unije o klanju stoke donijeti su sa ciljem da se minimizira patnja životinja prilikom klanja, ali su vjerske grupacije izuzete iz zahtjeva da životinje prije klanja budu ošamućene.

Košer i halal klanje zahtijeva da životinje budu ubijene presjecanjem grla.

Košer i halal klanje zahtijeva da životinje budu ubijene presjecanjem grla

Papa i Loder su razgovarali i o zabranama ostalih vjerskih praksi širom svijeta, uključujući obrezivanje.

Regionalni sud u Kelnu u Njemačkoj je prošle godine presudio da je obrezivanje zločin, što je izazvalo kritike u inostranstvu. Njemački parlament je nakon toga usvojio propis koji izričito dozvoljava vjersko obrezivanje.

WJC je naveo da je papa izrazio svoje protivljenje ograničenjima vjerskih sloboda.

Prema Loderu, papa je dao novi podstrek odnosima između Jevreja i hrišćana koji "nikada u proteklih 2.000 godina nisu bili tako dobri".

Bonus video: