Janukovič: Liječenje Timošenko nije u mojoj nadležnosti

Ukrajinski predsjednik je, ipak, kazao da bi o tom pitanju mogao da bude postignut kompromis ukoliko bi zakon bio promijenjen
0 komentar(a)
Viktor Janukovič, Foto: Beta/AP
Viktor Janukovič, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.08.2013. 08:22h

Ukrajinski predsjednik je izjavio da nema zakonsko ovlašćenje da dozvoli svojoj zatvorenoj rivalki Juliji Timošenko da ode u inostranstvo na liječenje hroničnih problema s leđima, kao što insistiraju neke evropske vlade.

Janukovič je, ipak, kazao da bi o tom pitanju mogao da bude postignut kompromis ukoliko bi zakon bio promijenjen, izvještava Rojters.

U Evropskoj uniji smatraju da bi sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, koji treba da bude potpisan u novembru, mogao biti ugrožen ukoliko Janukovič ne oslobodi bivšu premijerku koja je u zatvoru od 2011. EU smatra, takođe, da je proces protiv nje zbog zloupotrebe položaja bio politički.

Ukrajina već odavno pokušava da izdejstvuje niže cijene strateški važnog ruskog gasa, tvrdeći da hiljadu kubnih metara tog energenta plaća 130 do 150 dolara skuplje nego bilo koja druga zemlja

Ukrajina trpi pritisak i sa druge strane, jer njen najveći pojedinačni trgovinski partner Rusija apeluje da Kijev obustavi približavanje EU i pridruži se Carinskoj uniji, koju predvode Rusi.

Rusi se plaše da bi, ukoliko Ukrajina uđe u zonu slobodne trgovine sa EU, rusko tržište bilo preplavljeno vrlo konkurentnom robom. Kao signal upozorenja Ukrajini, Rusi su nedavno uveli dodatni carinski pregled za njenu robu, a ruski predsjednik Vladimir Putin je nagovjestio i mogućnost uvođenja "zaštitinih mjera", kako u Rusiji, tako i u drugim zemljama članicama pomenute Carinske unije.

Takvi pritisci su bili povod za različite komentare u Ukrajini, gdje se govori i o "trgovinsom ratu" s Rusijom, a izazvali su nove tenzije između dvije zemlje.

Ukrajina već odavno pokušava da izdejstvuje niže cijene strateški važnog ruskog gasa, tvrdeći da hiljadu kubnih metara tog energenta plaća 130 do 150 dolara skuplje nego bilo koja druga zemlja.

EU kao uslove za sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, osim liječenja Timošenkove u inostranstvu, postavlja i reformu pravnog sistema, uključujući kraj politički motivisanih tužbi, kao i unaprjeđenje izbornih propisa.

Julija Timošenko je Janukovičev najjači politički protivnik i, ako bi se ponovo politički aktivirala, mogla bi da ugrozi njegove aspiracije za reizbor 2015. godine.

Bonus video: