Britanska vlada cenzuriše i njujorški dnevnik: Tajms da uništi Snoudenov materijal

Britanski zvaničnici su nagovijestili da će biti uporni u zahtjevima „Tajmsu“
0 komentar(a)
Nju Jork Tajms, Foto: Nymag.com
Nju Jork Tajms, Foto: Nymag.com
Ažurirano: 31.08.2013. 06:50h

Britanska vlada tražila je od „Njujork tajmsa“ da uništi kopije dokumenata koja je objelodanio bivši obavještajac američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) Edvard Snouden, a koja se odnose na operacije te špijunske agencije i njihovih partnera iz Britanije GCHQ (Britanski štab za komunikacije), kazali su izvori upoznati sa ovim pitanjem.

Rojtersov izvor je naveo da na britanski zahtjev koji je glavnoj urednici „Tajmsa“ Džil Abramson poslao visoki zvaničnik britanske ambasada u Vašingtonu nije odgovoreno. Britanski zvaničnici su nagovijestili da će biti uporni u zahtjevima „Tajmsu“, ali ih više nisu kontaktirali, kazao je jedan od izvora.

U jučerašnjem saopštenju, urednik londonskog „Gardijana“ Alan Rasbridžer kazao je da je njegov list, kojem je ranije prijećeno mogućim zakonskim akcijama britanskih vlasti, 20. jula uništio kopije procurjelih dokumenata koje je dobio od Snoudena.

Rasbridžer je rekao da je dva dana kasnije „Gardijan“ obavijestio britanske vlasti da je materijal koji se odnosi na GCHQ poslat „Njujork tajmsu“ i nezavisnoj grupi za istraživačko novinarstvo „ProPublica“.

Rasbridžer je u saopštenju dodao da je britanskim vlastima zatim trebalo „više od tri nedjelje da neko iz britanske vlade kontaktira 'Njujork tajms'“.

„Razumjeli smo da su se iz britanske vlade u Vašingtonu sa predstavnicima 'Njujork tajmsa' sastali sredinom avgusta – više od tri nedjelje pošto je u Londonu uništen 'Gardijanov' materijal. 'ProPublicu' do sada niko nije kontaktirao“, naveo je Rasbridžer. „Ovaj period od pet nedjelja tokom kojeg se ništa nije desilo govori drugačije od alarmatorskih tvrdnji“ koje je britanska vlada navela u svjedočenju podnijetom u petak na ročištu u londonskom sudu u vezi sa istragom nadležnih da li su korištenjem Snoudenovih informacija prekršeni britanski zakoni o terorizmu i službenim tajnama.

Portparol britanske ambasade u Vašingtonu kazao je Rojtersu: „Sudu u Britaniji smo predstavili izjavu u kojoj se objašnjava zašto pokušavamo da osiguramo kopije više od 58.000 ukradenih obavještajnih dokumenata – da bismo zaštitili javnu i nacionalnu bezbjednost.“

Portparolka „Njujork tajmsa“ nije željela da komentariše navode.

Bonus video: