Francuska: Vlada mijenja penzioni sistem

“Cilj reforme je da radnici i poslodavci ravnopravno dijele teret koji sa sobom donosi više očekivano životno doba”, kazao je premijer Žan Mark Ero
1 komentar(a)
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Žan-Mark Ero, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2013. 10:32h

Francuski radnici i poslodavci trebalo bi od naredne godine da uplaćuju veće doprinose za penzije, i to kroz duže vremensko razdoblje, pokazuje prijedlog reforme penzionog sistema.

Radnici će i dalje odlaziti u starosnu penziju sa 62 godine, ali će od 2035. svi morati da uplaćuju doprinose u penzioni sistem ukupno 43 godine, u odnosu na sadašnjih 41,5 godina. Postupno produženje počeće 2020. godine, prenosi SEEbiz.

Od 2035. će svi morati da uplaćuju doprinose u penzioni sistem ukupno 43 godine, u odnosu na sadašnjih 41,5 godina

Pezioni doprinosi će naredne godine biti povećani 0,15 odsto, kao i dodatnih 0,05 odsto u 2015, 2016. i 2017. kako bi se popunio manjak u sistemu koji bi 2020. trebalo da iznosi 20 milijardi eura.

Vlada pritom namjerava da ublaži teret za poslodavce paralelnim smanjivanjem socijalnih davanja iz plata.

Penzije će se ubuduće prilagođavati za visinu inflacije u oktobru, a ne u aprilu, čime bi se trebalo uštediti oko 600 miliona eura godišnje.

“Cilj reforme je da radnici i poslodavci ravnopravno dijele teret koji sa sobom donosi više očekivano životno doba”, kazao je premijer, Žan Mark Ero nakon dvodnevnih razgovora sindikata i poslodavaca.

On je dodao da bi reforma koju je predložio trebalo da trajno sredi probleme u penzionom sistemu i ukloni nepravde.

Bonus video: