Berluskoni najavio žalbu pred sudom u Strazburu

Predsjednik odbora, senator Dario Stefano, izjavio je novinarima da je Berluskoni najavio da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima
2 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.08.2013. 17:03h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni najavio je danas da će podnijeti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog sudske presude, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza.

Berluskoni (76) je obavijestio pismom o toj odluci odbor italijanskog senata, koji naredne sedmice treba da raspravlja o njegovom eventualnom izbacivanju iz parlamenta pošto je italijanski multimilioner pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Predsjednik odbora, senator Dario Stefano, izjavio je novinarima da je Berluskoni najavio da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenio je AFP.

U članu sedam konvencije navedeno je da niko ne može biti proglašen krivim za djela koja u vrijeme izvršenja nisu bila definisana kao zločin, kao i da ne može biti osuđen na težu kaznu od one koja je bila propisana u vrijeme izvršenja zločina.

Berluskoni je, tokom svoje živopisne političke i poslovne karijere, bio više puta pod istragom, optuživan i prvostepeno osuđivan, ali Apelacioni sud je donedavno poništavao sve te presude. Početkom avgusta je, međutim, potvrdio presudu na četiri godine zatvora zbog utaje stotina miliona eura poreza.

Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora.

Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dvije godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Protiv bivšeg predsjednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog seksualnih odnosa s maloljetnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji.

Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, vjerovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu kazna biti preinačena u društveno koristan rad.

Bonus video: