U Cirihu otvorena četvrt za uličnu prostitucije: Seks samo u kutiji

Prostitutkama se ne dopadaju kutije... "Tu niko ne želi da provede cijelu noć", žale se novinarima
812 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 13:36h

Prostitucija u Švajcarskoj je legalna od 1942. godine, ali preksinoć je ušla u novu eru. Otvorena je „drajv in“ četvrt za uličnu prostituciju. Seks je dozvoljen isključivo u automobilu parkiranom u improvizovanoj garaži.

Vlasti su prije svega željele da urede prostor oko glavne željezničke stanice. Tamo je do sada vrvjelo od oskudno odjevenih prijateljica noći koje mame potencijalne mušterije svojim atributima i cijenama povoljnijim od onih u javnim kućama. Grupe pijanih mladića sve su češće maltretirale prostitutke i uznemiravale mušterije, sveto zajedno uznemiravalo je građane, a i investitore koji su bacili oko na isplativo zemljište oko glavne stanice.

Kada je dotjeralo cara do duvara, gradski oci su zatražili i dobili podršku građana na referendumu prije dvije godine, kada je i počela gradnja „seks-zone“.

Kao u MekdonaldsuCirih se zato ugledao na strategiju već primijenjenu u Kelnu, Esenu i Utrehtu. Zona vrijedna 2,4 miliona franaka smještena je između pruge i autoputa, tik uz „okrug 5“, čuvenu poslovnu četvrt Ciriha. Poput „drajv in“ restorana Mekdonaldsa ili Burger Kinga, i ovdje će pristup imati samo oni koji imaju automobil. Ko nema svoje prevozno sredstvo, moraće da traži ljubav na drugom mjestu. Ulica duga 200 metara vodi u krug. Prvo potencijalna mušterija nailazi na nešto poput stanice autobusa, na kojoj dame čekaju da ispregovaraju uslove posla, nakon čega ulaze u automobil.

Pravila su vrlo stroga – samo jedan čovjek po automobilu, nema šetnje po četvrti, nema konzumacije hrane i pića ni bacanja smeća...

Nešto dalje smješteni su drveni boksovi, improvizovane otvorene garaže. Stubovi primoravaju vozača da uđe veoma blizu zidu garaže, tako da ne može da otvori vrata i napusti vozilo. Prostitutka sa suvozačevog mjesta može u svakom trenutku da izađe, a ako ima neprijatnosti – i da aktivira alarm koji je u svakoj „kutiji“. U blizini će biti i radnici obezbjeđenja.

I ostala pravila vrlo su stroga – samo jedan čovjek po automobilu, nema šetnje po četvrti, nema konzumacije hrane i pića ni bacanja smeća – iskorišćene kondome ponesite sa sobom. Nedaleko su portabl kabine u kojima su savjetnici, ali i toaleti i tuš-kabine namijenjeni prostitutkama. Svaka dama će morati da kupi dnevnu kartu za rad, čime zapravo postaje paušalni poreski platiša.Dame se plaše za promet

„Seks-kutije ne valjaju ništa“, rekla je jedna prostitutka novinama „20 minuta“. Njeno negodovanje dijele mnoge koleginice. Kažu, ranije su mogle da dogovore posao za cijelu noć što im je donosilo pozamašnu zaradu. A u kutiji niko ne želi da provede cijelu noć. Takođe, plaše se da će stidljivi muškarci sada odustati od uličnih prostitutki.

Drugačije misle u Centru za savjetovanje seksualnih radnica. „Ranije su ulazile u automobile sa ljudima koje ne poznaju, i nisu znale kuda će ih odvesti“, kaže Ursula Koher iz ovog Centra. „Vozili su ih van grada, u šume, daleko od svega.“ Dodaje da su zabilježeni brojni slučajevi nasilja i još više pljački. Jedna studija je pokazala da su prostitutke u Cirihu mahom Romkinje iz zemalja istočne i centralne Evrope.

„Ljudi nam se smiju, kažu da je grad postao makro, da pravimo Diznilend za kurve“, rekao je Mihael Hercig iz socijalne službe Ciriha. „Ali nama to nije smiješno, želimo da smanjimo nasilje i poboljšamo život prostitutki. Razlog za prostituciju je uglavnom siromaštvo, a ni to nije smiješno.“

Dok ulične prostitutke strahuju od pada prometa, izgleda da bolje neće proći ni njihove koleginice koje rade u bordelima. Preko 200 javnih kuća u gradu mora do sljedeće godine da dokaže da u susjedstvu manje od 50 odsto nekretnina otpada na prostor za stanovanje. Svi koji rade u pretežno stambenim četvrtima, moraće da se sele ili prekidaju biznis. To je još jedan argument za one koji kažu da se vlasti ne brinu za prostitutke – nego za glasače kojima prostitucija smeta.

Galerija

Bonus video: