Češka: Raspušten parlament, vanredni izbori u oktobru

Tehničkoj vladi poslanici nisu dali povjerenje, već su odlučili da sami raspuste parlament, kako vlada koju niko osim šefa države ne želi ne bi vladala sve do redovnih izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 11:19h

Predsjednik Češke Miloš Zeman potpisao je danas raspuštanje Poslaničkog doma češkog parlamenta i time ozvaničio odluku poslanika od 16. avgusta da donji dom sami raspuste, a novi saziv izaberu na vanrednim izborima krajem oktobra, osam mjeseci prije redovnog roka.

"Odluka predsjednika Češke stupa na snagu danas... a od tog datuma odvija se rok za parlamentarne izbore. Predsjednik mora da ih raspiše tako da se izbori održe najkasnije za 60 dana od raspuštanja parlamenta", kazao je danas portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Žepka.

Češka vanrednim izborima rješava političku krizu u koju je upala sredinom juna kad je ostavku podnio premijer Nečas zbog istrage korupcije poslanika tada vladajuće Građanske demokratske stranke i korupcionaške sprege političara i moćnih lobista u zloupotrebi javnih nabavki

Predsjednik Zeman već je saopštio da će izbore raspisati za 25. i 26. oktobar, a prvo zasijedanje Poslaničkog doma u novom sazivu zakazaće 26. novembra. Do tada zakone može da usvaja gornji dom, Senat, a zemljom upravlja vlada u ostavci.

Češka vanrednim izborima rješava duboku političku krizu u koju je upala sredinom juna kada je ostavku podnio premijer vlade desnice i centra Petr Nečas zbog istrage korupcije poslanika tada vladajuće Građanske demokratske stranke i korupcionaške sprege političara i moćnih lobista u zloupotrebi javnih nabavki u državnim preduzećima i nekim lokalnim samoupravama.

Među uhapšenima u velikoj noćnoj raciji 13. juna u sjedištu vlade, kancelarijama lobista, gradskim vlastima Praga i državnim preduzećima bila je i Nečasova ljubavnica, šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

Predsjednik Zeman je nakon ostavke Nečasa uprkos protestima svih stranaka u parlamentu imenovao prelaznu činovničku vladu na čelu sa svojim bliskim saradnikom Jiržijem Rusnokom.

Tehničkoj vladi poslanici nisu dali povjerenje, već su prvi put u istoriji Češke odlučili da sami raspuste parlament, kako vlada koju niko osim šefa države ne želi, ne bi vladala sve do maja i redovnih izbora.

Predsjednik Zeman obećao je da će prilikom imenovanja nove vlade nakon izbora poštovati ovog puta volju birača i političkih stranaka i imenovati za premijera onog koga mu predloži pobjednička stranka.

Najviše šanse za pobjedu na predstojećim vanrednim izborima ima ljevica - do sada opoziciona Češka socijaldemokratska stranka.

Galerija

Bonus video: