Ako izbacite Silvija iz Senata, rušimo vladu

Italijanski desni centar upozorava koalicione partnere iz Demokratske partije premijera Enrikea Lete uoči glasanja u vezi sa presudom Berluskoniju
71 pregleda 2 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Silvio Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.08.2013. 08:13h

Članovi partije desnog centra Silvija Berluskonija juče su otvoreno upozorili da će srušiti vladu ukoliko idućeg mjeseca njihovi koalicioni partneri iz lijevog centra budu glasali za izbacivanje bivšeg premijera iz parlamenta.

Odnosi između Berluskonijeve stranke Narod slobode (PDL) i Demokratske partije (PD) premijera Enrikea Lete blizu su tačke razlaza uoči glasanja u Senatu koje će se održati u septembru, a na kojem će se odlučivati da li će Berluskonija izbaciti zbog presude za utaju poreza.

„Prijevremeni izbori biće neizbježni ukoliko PD bude glasao za izbacivanje Berluskonija i ako predsjednik Đorđo Napolitano ustanovi da ne postoji druga održiva većina“, kazao je za „Koriere dela sera“ Sandro Bondi senator iz PDL-a, nakon jučerašnjeg samita partije.

Bondi, blizak Berluskonijev saradnik, kazao je da je u PDL-u postignut dogovor da povuku svoje ministre iz vlade ukoliko njihov šef izgubi senatorsko mjesto i da su spremni da ponovo izađu na izbore na kojima bi medijski magnat bio kandidat za premijera.

Leta upozorava da bi pad vlade podrio tek započeti ekonosmki oporavak dok Italija pokušava da se izvuče iz najduže poslijeratne recesije. Ipak, on je izrazio uvjerenost da se koalicioni problemi mogu prevazići.

Premijerovu krhku vladu ljevičara i desničara potresaju neslaganja još otkako su dvije najveće partije bile primorane da formiraju koaliciju nakon što februarski izbori nisu dali ubjedljivog pobjednika.

Leta se bori da pomiri oprečne zahtjeve za smanjenje poreza i uvođenje mjera za otvaranje novih radnih mjesta kojim bi ekonomiju izvukao iz dvogodišnje recesije sa obećanjima za oporavak posrnulih javnih finansija i smanjenje državnog duga.

Još jedna Berluskoniju lojalna saveznica, potpredsjednica PDL-a Danijela Santanke, kazala je za dnevnik „Republika“ da je radikalnije krilo PDL-a pobijedilo u debati na samitu partije u Berluskonijevoj vili u Milanu i da je Letina vlada „završila“.

„Nema alternative za krizu vlade jer su drugi odlučili da ukinu političku održivost lidera za koga su glasali milioni Italijana“, kazala je Rojtersu Santanke.

Dvije stranke su juče ponovo potegle nesuglasice oko nepopularnog poreza na osnovnu stambenu jedinicu. Dok su članovi PDL-a pozivali na njegovo ukidanje, zamjenik ministra ekonomije Stefano Fasina iz PD-a kazao je za „Skaj Italija“ da nema dovoljno raspoloživih sredstava da bi se taj porez ukinuo na račun bogatih domaćinstava

Članovi PD-a, koji imaju više od trećine od 315 mjesta u Senatu, ljutito su reagovali na jučerašnje prijetnje i ostali pri stavu da su svi građani jednaki pred zakonom.

„Ovaj ultimatum je nerealan i iskreno rečeno neshvatljiv“, kazao je senator iz PD-a Nikola Latore za dnevnik „Stampa“. „Nagodba koju nam nude je neprihvatljiva: opstanak vlade u zamjenu za kršenje zakona“, objasnio je.

Dvije stranke su juče ponovo potegle nesuglasice oko nepopularnog poreza na osnovnu stambenu jedinicu. Dok su članovi PDL-a pozivali na njegovo ukidanje, zamjenik ministra ekonomije Stefano Fasina iz PD-a kazao je za „Skaj Italija“ da nema dovoljno raspoloživih sredstava da bi se taj porez ukinuo na račun bogatih domaćinstava.

Berluskoni očajnički pokušava da nađe način da ostane u političkoj igri uprkos 4-godišnjoj zatvorskoj kazni koja je preinačena u jednu godinu za ogromnu utaju poreza u svojoj medijskoj imperiji Mediaset. Očekuje se da počne da služi kaznu, bilo u kućnom pritvoru ili obavljajući društveno-korisni rad, sredinom oktobra.

Rušenje vlade bi se moglo Berluskoniju obiti o glavu, pošto analitičari i pripadnici umjerenijeg krila stranke kažu da bi Leta mogao formirati novu koaliciju uz pomoć onih koji prebjegnu iz PDL-a i članova populističkog Pokreta 5 zvjezdica bivšeg komičara Bepea Grila

Rušenje vlade bi se moglo Berluskoniju obiti o glavu, pošto analitičari i pripadnici umjerenijeg krila stranke kažu da bi Leta mogao formirati novu koaliciju uz pomoć onih koji prebjegnu iz PDL-a i članova populističkog Pokreta 5 zvjezdica bivšeg komičara Bepea Grila.

Ako bi Italija ponovo išla na izbore, Berluskoni ne bi mogao u potpunosti da iskoristi svoje moći u kampanji, a Leta upozorava da bi Italijani mogli kazniti svakog ko izaziva krizu tokom ovako osjetljivog perioda za ekonomiju.

Bonus video: