Uhapšeni na obilježavanju "Praškog proljeća"

Desetoro aktivista koji su na Crvenom trgu u Moskvi pozvali na slobodu, povodom obilježavanja godišnjice "Praškog proljeća", uhapšeni zbog neodobrenih demonstracija
0 komentar(a)
Protest na Crvenom trgu, Foto: AFP
Protest na Crvenom trgu, Foto: AFP
Ažurirano: 25.08.2013. 18:49h

Ruska policija je uhapsila desetoro aktivista koji su na Crvenom trgu u Moskvi pozvali na slobodu, povodom godišnjice praških demonstracija 1968. godine protiv invazije Sovjetskog Saveza na Čehoslovačku.

Četiri dana poslije invazije sovjetskih tenkova na Čehoslovačku, osmoro ljudi je 25. avgusta 1968. na Crvenom trgu razvilo transparente osude vojne intervencije za slamanje "Praškog proljeća". Pošto su pretučeni, demonstranti su osuđeni na zatvorske kazne ili poslati u psihijatrijski azil.

U znak sjećanja na taj događaj, desetak aktivista, među kojima i Natalija Gorbanevskaja, koja je učestvovala u protestu prije 45 godina, okupilo se danas na Crvenom trgu.

Razvili su crni transparent s natpisima "Za vašu i našu slobodu" - slogan iz tog vremena koji sada opozicija koristi na mitinzima protiv predsjednika Vladimira Putina.

Nekoliko minuta kasnije, većina aktivista uhapšena je na očigled turista.

Moskovska policija je agenciji AFP potvrdila hapšenje deset osoba zbog neodobrenih demonstracija. Natalija Gorbanevskaja nije uhapšena.

Bonus video: