Vlada podmeće Snoudenu preko "Independenta"?

Snouden nije dao „Indipendentu” informacije o tajnoj britanskoj stanici za prisluškivanje na Bliskom istoku
63 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 07:22h

Bivši službenik američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) nije „Indipendentu“ dao informacije o postojanju britanske tajne baze za Internet nadzor na Bliskom istoku, naveo je juče novinar Glen Grinvold, ističući da je moguće da vlasti Velike Britanije namjerno dozvoljavaju curenja pojedinih povjerljivih informacija kako bi ih pripisale američkom zviždaču i „Gardijanu“.

„Indipendent“ je juče, pozivajući se na tajna dokumenta NSA do kojih je došao američki zviždač Edvard Snouden, objavio da Britanija na Bliskom istoku ima tajnu Internet nadzornu stanicu za presretanje i analizu velikog broja imejlova, telefonskih razgovora i Internet saobraćaja za potrebe zapadnih bezbjednosnih agencija. Baza je namijenjena „borbi protiv terorizma“, kao i za rano upozoravanje „na moguće napade”, tako da je njena upotreba striktno vezana za „bezbjednost, terorizam i organizovani kriminal”.

Grinvold je u jučerašnjem autorskom članku istakao da je „ovo prvi put da je 'Indipendent' objavio bilo koje otkriće koje potiče iz dokumenata NSA“, te da je „ovo je vrsta podataka čije su objavljivanje novinari koji su direktno sarađivali sa Snoudenom do sada izbjegavali“, jer nisu željeli nikoga da dovedu u opasnost.

Novinar „Gardijana“ je citirao Snoudenovu izjavu da „nikada nije razgovarao, sarađivao niti obezbijedio bilo kakav novinarski materijal za 'Indipendent'“.

„Novinari sa kojima sam sarađivao su na moj zahtjev bili razumni i pažljivi, trudeći se da otkrivaju samo one stvari koje bi javnost trebalo da sazna, ali koje nikoga ne dovode u opasnost. Ljudi iz svih društvenih sfera sve do predsjednika SAD, uključujući i njega, priznali su da su ove pažljivo odabrane objave doprinijele neophodnoj javnoj debati, na šta smo ponosni“, naveo je Snouden.

„Čini se da britanska vlada sada želi da stvori privid da je ono što otkrivaju 'Gardijan' i 'Vašington post' štetno, a to rade tako što namjerno dozvoljavaju da preko 'Indipendenta' procure štetne informacije, pripisujući to drugima. Britanska vlada treba da objasni zašto je odlučila da objavi informacije za čije bi otkrivanje, da ga je uradilo neko fizičko lice, to lice bilo optuženo za krivično djelo“, kazao je američki zviždač.

„Moglo bi se pomisliti da 'Indipendent' ne bi mogao objaviti ovako značajnu informaciju da nije imao uvid u ta dokumenta ili dobio potvrdu od nekoga ko jeste"

Postavivši pitanje ko je „Indipendentov“ izvor ovih povjerljivih informacija, Grinvold naglašava da podaci nisu dobijeni „ni od Snoudena niti od bilo kojeg novinara sa kojima je on direktno sarađivao“.

„Moglo bi se pomisliti da 'Indipendent' ne bi mogao objaviti ovako značajnu informaciju da nije imao uvid u ta dokumenta ili dobio potvrdu od nekoga ko jeste: krug onih koji su to mogli uraditi je veoma mali, a među njima je najistaknutija i najočiglednija sama britanska vlada“, zaključuje Grinvold.

Novinar „Gardijana“ smatra interesantnim što se baš po izbijanju skandala sa zloupotrebom Zakona o terorizmu (na koji su se vlasti pozvale kada su na aerodromu privele i 9 sati saslušavale Grinvoldovog partnera Dejvida Mirandu, što je naišlo na neodobravanje javnosti) i baš kada vlada pokušava da predstavi sudu da postoji ozbiljna opasnost po javnu bezbjednost zbog objavljivanja ovih dokumenata, u „Indipendentu“ pojavljuje upravo onakva objava kakvu je vlada priželjkivala, ali kakva se nikada ranije nije desila.

On je napomenuo da je američka vlada stalno koristila ovu taktiku: agresivno napadajući one koji otkrivaju neprijatne ili inkriminušuće informacije o vladi u ime zaštite nepovredivosti povjerljivih informacija, istovremeno dopuštajući obilato curenje povjerljivih informacija kada to služi njihovim političkim interesima.

Britanska vlada je ove nedjelje primorala redakciju „Gardijana“ da uništi materijal koji im je dostavio Snouden. Urednik Alan Rasbridžer je ispričao da ga je kontaktirao „visoki zvaničnik vlade koji je tvrdio da predstavlja premijera” koji mu je zatražio da „vrati ili uništi sav materijal na kojem je trenutno rađeno”. Dva pripadnika službe GCHQ (Britanski štab za komunikacije) prisustvovala su uništenju materijala u podrumu sjedišta „Gardijana“.

Grinvold ipak u članku navodi da radi na brojnim pričama na osnovu dokumenata dobijenih od Snoudena, te da će ih objaviti kad budu spremne.

Galerija

Bonus video: