Britanska ekonomija se oporavlja brže od očekivanja

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije je u drugom kvartalu napredovao za 0,7 odsto, u odnosu na prvobitnu procjenu od 0,6 odsto
1 komentar(a)
London, Foto: Www.wired.co.uk
London, Foto: Www.wired.co.uk
Ažurirano: 23.08.2013. 20:20h

Britanska ekonomija je u drugom kvartalu napredovala više nego što se očekivalo, pokazali su danas zvanični podaci u Londonu.

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije je u drugom kvartalu napredovao za 0,7 odsto, u odnosu na prvobitnu procjenu od 0,6 odsto, saopštio je tamošnji Zavod za statistiku ONS, a prenela agencija Frans pres.

Rast je evidentiran u svim sektorima ekonomije, uz male revizije naviše u prerađivačkom, građevinskom i uslužnom. BDP iz drugog kvartala više je nego udvostručen u odnosu na 0,3 odsto iz prva tri ovogodišnja mjeseca.

Na godišnjem nivou, privreda je napredovala za 1,5 odsto u drugom kvartalu, a ne 1,4 odsto, kako se prvobitno mislilo, navodi ONS.

"Podaci potvrđuju da je britanska ekonomija na putu oporavka. Dug put je pred nama, ali privreda napreduje, a vlada je posvećena ekonomskom planu", rekao je portparol britanskog Ministarstva finansija.

Zavod je revidirao stopu rasta aktivnosti u građevinskom sektoru na 1,4 sa 0,9 odsto, a rast fabričke proizvodnje na 0,7 sa 0,4 odsto. Sve manji trgovinski deficit, koji je u drugom kvartalu pao na 3,2 sa 4,3 milijarde funti iz prethodna tri mjeseca, podstakao je izvoz do rekordnog nivoa.

Bonus video: