Putin zabranio proteste tokom Olimpijskih igara

Zabrana se odnosi na sve skupove, proteste i okupljanja koji nijesu povezani s održavanjem OI-ja "na područjima na kojima će biti pojačane bezbjednosne mjere"
3 komentar(a)
Vladimir Putin na Paradi ponosa u Pragu, Foto: Reuters
Vladimir Putin na Paradi ponosa u Pragu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2013. 16:47h

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio je bilo kakva okupljanja i proteste u vrijeme održavanja zimskih Olimpijskih igara u Sočiju od 7. do 23. februara naredne godine na obali Crnoga mora.

Po predsjedničkoj odluci od 19. avgusta, koja je objavljena tek danas u službenom listu Rossijska Gazeta, "skupovi, protesti, okupljanja i protestne povorke (...) koji nijesu povezani s održavanjem OI-ja a predviđeni su između 7. februara i 21. marta na područjima na kojima će biti pojačane bezbjednosne mjere, održaće se u neko drugo vrijeme".

Nepunih šest mjeseci do svečanog otvaranja OI-ja u Sočiju, Rusija se našla na meti kritika, naprije nevladinih organizacija i homoseksualnih aktivista, koji su pozvali da se toj zemlji oduzme domaćinstvo OI-ja 2014. u znak protesta protiv donošenja "antigay" zakona.

Po tom zakonu koji je Putin potpisao u junu, kažnjava se svaka "propaganda" homoseksualnog ponašanja pred maloljetnicima, što su aktivisti za ljudska prava ocijenili diskriminacijom.

Bonus video: