Moskva: Navaljnom odobrena kandidatura, nastavlja sa kampanjom

Komisija je prethodno zaprijetila poništavanjem njegove kandidature zbog kršenja izbornih pravila
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navaljni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2013. 14:42h

Moskovska izborna komisija saopštila je da opozicionar Aleksej Navaljni može da nastavi kampanju za lokalne izbore 8. septembra.

Komisija je prethodno zaprijetila poništavanjem njegove kandidature zbog kršenja izbornih pravila.

"Aleksej Navalni je mlad kandidat, neiskusan i prvi put se kandiduje. Uvjereni smo da će kandidat ubuduće uzeti u obzir svoje greške i neće dozvoliti da njegov štab krši zakone", precizirala je izborna komisija.

Navaljni, glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, odmah je reagovao na to upozorenje. "Moskovska izborna komisija mi je uputila upozorenje. Kakav skandal", napisao je Navaljni na Tviteru.

Predsjednik te komisije Valentin Gorbunov upozorio je juče da će kandidatura Navaljnog za gradonačelnika Moskve biti "poništena ako bude utvrđeno da su prekršene norme ustanovljene zakonom".

Odlazeći gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin je veliki favorit na izborima. Međutim, opozicija je posljednjih sedmica veoma aktivna, organizuje različite akcije uključujući i ulične susrete sa biračima.

Navaljni je u avgustu optužen da je dobio novac iz inostranstva za svoju kampanju.

Navaljni se borio se protiv korupcije i insipirisao masovne proteste protiv Kremlja u decembru 2011. godine. Nedavno je izjavio da bi volio da se kandiduje i za predsjednika Rusije.

Navaljni je u julu osuđen na pet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Bonus video: