Moskovski izbori: Navaljni ostaje bez kandidature?

Policija je prije nekoliko dana počela da provjerava i informacije da su Navaljnom donacije preko elektronskog sistema plaćanja stizale i iz inostranstva, što nije dozvoljeno
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Rojters
Aleksej Navaljni, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.08.2013. 16:18h

Nepune tri nedjelje uoči izbora za gradonačelnika Moskve, moskovska Izborna komisija najvaljuje da razmatra mogućnost da sa liste kandidata skine poznatog blogera i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Na osnovu rezultata provjera komisija će u najskorije vrijeme razmotriti pitanje odgovornosti kandidata i ako prekršaji budu izvan zakonom ustanovljenih normi, razmatraće se opozivanje registracije kandidature Navaljnog", izjavio je predsjednik Izborne komijse Moskve Valentin Gorbunov, navodi se u saopštenju izborne komisije.

Komisija raspolaže podacima da Navaljni i njegov predizborni štab dijele agitacioni materijal koji nije plaćen sredstvima predizbornog fonda kandidata, prenosti agencija Interfaks.

Navaljni je situaciju prokomentarisao na svom Tviter nalogu napisavši: "Oh, moskovska IK izjavljuje da mogu da me skinu sa izbora. I to baš sada kada je drugi krug postao neizbježan i tako iznenada."

Policija je prije nekoliko dana počela da provjerava i informacije da su Navaljnom donacije preko elektronskog sistema plaćanja stizale i iz inostranstva, što nije dozvoljeno ruskim zakonom.

Navaljni je situaciju prokomentarisao na svom Tviter nalogu napisavši "Oh, moskovska IK izjavljuje da mogu da me skinu sa izbora

Sam Navaljni ne sjedi skrštenih ruku. Prije nekoliko dana zatražio je od Moskovske izborne komisije da sa spisa kandidata izbriše Sergeja Sobjanjina, trenutnog vršioca dužnosti gradonačelnika Moskve, koji iako je zvanično nezavisan kandidat, uživa podršku Kremlja.

Navaljni je naveo da Sobjanjin nije pokazao pisanu saglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da može da se kandiduje za gradonačelnika sa pozicije vršioca dužnosti.

Moskovska izborna komisija je ovu zamjerku odbacila i odbila je da Sobjanjina ukloni sa liste, uz saopštenje da Sobjanjin ima sva neophodna dokumenta uključujući i pisanu saglasnost ruskog predsjednika.

Predsjednik Izborne komisje Moskve Gorbunov je novinarima pokazao dokument na kome je rukom napisano "saglasan", a ispod je potpis ruskog predsjednika. Gorbunov je saopštio da je zalba Navljanog samo pokušaj podizanja prašine jer je jedan od članova predizbornog štaba opozicionara na svoj zahtjev dokument vidio prije desetak dana.

Prema svim istraživanjima javnog mnjenja, Sergej Sobjanjin dobija natpolovičnu većinu na izborima za gradonačlenika koji se održavaju 8. septembra. Aleksej Navaljni je na drugom mjestu sa od 10 do 15 odsto glasova. Svi ostali kandidati su sa daleko manjom podrškom, koja ne prelazi pet odsto.

Bonus video: