Velika Britanija: Lažni popust koštao trgovinski lanac 300.000 funti

Tržni lanac je "naduvanu" cijenu jagoda od 3,9 funti i potom od 2,9 funti držao prvih nedelju dana, da bi je potom snizili kako bi mogli da je kupcima predstave kao "promotivnu"
0 komentar(a)
jagode, Foto: Shutterstock.com
jagode, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2013. 13:23h

Britanska penzionerka Dafne Smolman podnijela je 2011. godine žalbu protiv trgovinskog lanca “Tesko” zbog lažnih promotivnih cijena jagoda na kojima je ova kompanija zaradila 2,32 miliona funti.

Dvije godine kasnije sud je presudio u korist potrošača i naložio trgovinskom lancu da plati odštetu od 300.000 funti.

Mudra penzionerka, nažalost, nije dočekala kraj sudskog postupka, piše Dejli mejl.

Smolman je u junu 2011. u "Teskovoj" prodavnici kupila 400 grama jagoda na akciji ("upola cijene") za 1,9 funti. Kada je upitala osoblje da li su jagode ikada prodavane po cijenama koje su precrtane (2,9£ i 3,9£), ostala je uskraćena za odgovor. Dvije godine kasnije to ćutanje "Tesko" je skupo platio.

"Tesko" se izvinio sudu i obećao da će učiniti sve da se ovakav slučaj više ne ponovi. Složio se i da plati sudske troškove u iznosu od 65.000 funti

Sud je ocijenio da je trgovinski lanac prekršio zakon o zaštiti potrošača, kojim se zabranjuje prodavcima da prodaju proizvod po promotivnim cijenama duži vremenski period nego što je proizvod bio prodavan po regularnoj cijeni.

Vijeće je ustanovilo da je prodaja predstavljena tako da je mogla da zavede ili prevari prosječnog kupca da pomisli da je roba jako povoljna.

Tržni lanac je "naduvanu" cijenu jagoda od 3,9 funti i potom od 2,9 funti držao prvih nedelju dana, da bi je potom snizili kako bi mogli da je kupcima predstave kao "promotivnu".

Zapravo, tek je ta cijena od 1,9 funti, koja je predstvljiena kao snižena, bila tržišna. Ovim trikom su proizvod 14 nedjelja reklamirali kao povoljan i time prodali mnogo više voća obmanutim kupcima (i ostvarili profit od 2,32 miliona funti).

Sudija Majkl Čembers na sudu je rekao da je slučaj “skanadalozan sam po sebi” jer kupci imaju visoki stepen povjerenja u nacionalne maloprodajne trgovačke lance.

"Tesko" se izvinio sudu i obećao da će učiniti sve da se ovakav slučaj više ne ponovi. Složio se i da plati sudske troškove u iznosu od 65.000 funti.

Bonus video: