Moskva: Apel na antiimigracionu histeriju

Pismo je danas objavljeno u listu Nova Gazeta i u njemu se dodaje da rusko društvo "tone u ponor mržnje" koja vodi samo u jedno, a to je "građanski rat"
0 komentar(a)
Moskva, Foto: Shutterstock.com
Moskva, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2013. 12:18h

Borci za zaštitu ljudskih prava u Rusiji osudili kampanju usmjerenu protiv ilagalnih imigranata uoči lokalnih izbora u Moskvi i pozvali intelektualce da reaguju.

"Obraćamo se vama - piscima, kompozitorima, umjetnicima, eliti ruske inteligencije, i molimo vas da reagujete kako bi bila okončana antiimigrantska histerija koja svaki dan postaje sve veća", navodi se u pismu koje su između ostalih potpisali bivši sovjetski disidenti Ljudmila Aleksejeva i Arsenij Roginski.

Pismo je danas objavljeno u listu Nova Gazeta i u njemu se dodaje da rusko društvo "tone u ponor mržnje" koja vodi samo u jedno, a to je "građanski rat".

Borba protiv ilegalne imigracije jedna je od glavnih predizbornih tema kandidata na izborima za gradonačelnika Moskve, zakazanih za 8. septembar.

Prema mišljenju boraca za zaštitu ljudskih prava, intenziviranje tzv. borbe protiv ilegalnih imigranata je samo sredstvo za predizbornu kamapanju.

"Vlasti koriste ksenofobiju koju su sami izazvali, kako bi skrenuli pažnju sa demonstracija protiv njih samih", navodi se u pismu.

Potpisnici podsjećaju da se broj aktivnog stanovništva u Rusiji svake godine smanji za milion.

"Šta će biti s Rusijom kada imigranti budu počeli da odlaze u druge zemlje", pita se u pismu.

U Rusiji su sve rasprostranjeniji rasizam i ksenofobija, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: