Novi grčki državni kanal počeo sa radom

Gašenje "stare" TV izazvalo je, podsjetimo, ozbiljnu političku krizu i oštre kritike međunarodne zajednice
100 pregleda 1 komentar(a)
televizija, Foto: Shutterstock.com
televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2013. 10:02h

Novi grčki državni TV kanal počeo je danas sa emitovanjem programa, dva mjeseca nakon odluke da vlada iznenada ugasi nacionalnu televiziju ERT.

Gašenje "stare" TV izazvalo je, podsjetimo, ozbiljnu političku krizu i oštre kritike međunarodne zajednice.

Program je pokrenut pošto je prethodno Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila da je od jutros prekinula prenos programa smijenjenih radnika koji su, poslije otkaza, u znak protesta zbog zatvaranja televizije zauzeli zgradu i počeli sa emitovanjem 24-časovnog programa.

Radnicu su emitovali program puštajući signal preko satelita i veb sajta EBU.

EBU je saopštila da je ERT dobio privremenu zamjenu u vidu Grčke javne televizije - EDT koja je jutros u osam časova počela sa radom. EDT je na početku emitovanja organizovao panel novinara koji su analizirali vijesti iz zemlje i svijeta.

Na kanalu nacionalnog servisa u protekla dva mjeseca uglavnom su emitovani dokumentarci i stari grčki filmovi, podsjećaju agencije.

Članovi sindikata ERT-a saopštili su, međutim, da će smijenjeni radnici nastaviti da emituju program preko interneta. Podršku su dobili i od Globalne unije UNI, koja okuplja više od 900 sindikata širom svijeta, sa oko 20 miliona svojih članova.

Unija je saopštila da ne postoji dovoljno garancija da će bilo koji privremeni javni servis biti nezavisan u uređivačkoj politici.

Grčka konzervativna vlada iznenada je u junu zatvorila ERT i otpustila 2.700 zaposlenih, uz obrazloženje da zemlja mora i na taj način da smanji troškove u jeku dužničke krize.

Zbog zatvaranja nacionalnog TV kanala manja partija iz vladajuće koalicije odlučila je da se povuče iz vlasti, ostavljajući vladu premijera Antonisa Samarasa sa tankom većinom u parlamentu.

Bonus video: