Telekom Slovenije bez infratrukture teško može naći kupca

Poznavaoci prilika ocjenjuju da bi država za Telekom mogla da dobije oko 700 miliona eura, što naravno važi u slučaju prodaje zajedno s infrastrukturom
5 komentar(a)
Telekom Slovenije, Foto: Republika.mk
Telekom Slovenije, Foto: Republika.mk
Ažurirano: 20.08.2013. 16:13h

Slovenačko Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta predložiće Vladi da iz Telekoma Slovenije prije privatizacije izdvoji telekomunikacionu infrastrukturu, rekao je za Biznis Plus Jernej Pikalo, ministar tog resora.

To bi prenijeli na novo javno preduzeće koje bi infrastrukturom upravljalo i nadograđivalo je. Do nje bi svi operatori pristupali pod istim uslovima.

"Za telekomunikacione operatere kvalitetna mreža je konkurentna prednost i takvim operaterima koji žele graditi poslovanje na njoj Telekom Slovenije će biti manje privlačna prilika za preuzimanje," kaže analitičar u Alta Investu Matej Justin. On dodaje da je tako u Njemačkoj kao i SAD-u uobičajeno da mrežu grade i nadgrađuju privatna preduzeća.

Da bi takva odluka značajno zakomplikovala i produžila proces prodaje, smatra i Boštjan Škufca Zaveršek iz SiMobilea, drugog najvećeg telekomunikacionog operatera u Sloveniji i najvećeg konkurenta Telekoma.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da bi država za Telekom mogla da dobije oko 700 miliona eura, što naravno važi u slučaju prodaje zajedno s infrastrukturom.

Bonus video: