Obavještajci natjerali "Gardijan" da uništi Snoudenov materijal

Jedan zvaničnik britanske vlade upozorio: "Zabavili ste se, ali sad nam vratite materijale"
10 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 08:53h

Britanski obavještajci primorali su uredništvo "Gardijana" da uništi hard diskove na kojima se nalaze dokumenti koje je tom listu proslijedio Edvard Snouden.

Kako je naveo urednik "Gardijana" Alan Rasbridžer, vlada je zaprijetila da će preduzeti "pravne mjere" ukoliko list fizički ne uništi nosače podataka ili preda računare.

U članku objavljenom sinoć na sajtu "Gardijana", Rasbridžer je opisao događaj, ali nije precizirao kada se tačno desio. Autentičnost tvrdnji potvrdio je i jedan neimenovani izvor za Rojters.

Rasbridžer je naveo da ga je u proteklih mjesec dana, nakon što je list objavio nekoliko priča na temelju Snoudenovih otkrića, jedan zvaničnik britanske vlade upozorio: "Zabavili ste se, ali sad nam vratite materijale".

Obavještajci su navodno tvrdili da je razlog za njihov potez, "opasnost od toga da kineski hakeri dođu do Snoudenove dokumentacije", javlja B92.

Nakon dodatnih razgovora sa predstavnicima vlade, Rasbridžer kaže da su redakciju "Gardijana" u Londonu posjetila dva "stručnjaka za bezbjednost" iz vladine Agencije za komunikacije, britanskog ekvivalenta američke Nacionalne bezbjedosne agencije (NSA).

Državni agenti su u podrumu zgrade "Gardijana" zatim prisustvovali uništavanju kompjuterskih hard diskova koji su sadržavali materijal koji je obezbijedio Snouden, otkrio je Rasbridžer i dodao da se jedan od agenata zatim našalio: "Sad možemo da opozovemo dolazak helikoptera sa ljudima u crnom."

Čini se da odluka uredništva "Gardijana" da javno objavi prijetnje vlade, kao i tvrdnja lista da može da nastavi sa objavom Snoudenovih otkrića izvan Britanije, predstavljaju najnoviji korak u eskalaciji sukoba između medija i vlade oko objavljivanja materijala o tajnim državnim programima nadzora.

Grinvald i Miranda, foto: Reuters

Britanske vlasti su tako u nedjelju više od devet sati na londonskom aerodromu držale Dejvida Mirandu, životnog partnera Glena Grinvalda, novinara koji je u "Gardijanu" objavio niz dokumenata koje je dobio od Edvarda Snoudena.

Miranda je pritvoren na osnovu člana sedam zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbjednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama, a Miranda je zadržan maksimalno koliko taj zakon predviđa.

Jedan neimenovani izvor iz američkih bezbjednosnih službi je agenciji Rojters rekao kako je jedan od glavnih ciljeva zadržavanja Mirande na aerodromu bio da se pošalje poruka medijima koji dobijaju dokumente od Snoudena, uključujući "Gardijan", da je vlada u Londonu ozbiljna u namjerama da spriječi dalje curenje tih podataka.

Galerija

Bonus video: