Smijenjen jer ga je avionom vozio kupac državne lutrije

Stavridis je kazao da ga je Melisanidis ostavio na grčko ostrvo Kefalonija kuda je brodovlasnik inače prolazio na putu ka Francuskoj
4 komentar(a)
Stelios Savridis, Foto: Olympia.gr
Stelios Savridis, Foto: Olympia.gr
Ažurirano: 19.08.2013. 10:07h

Šef grčke agencije za privatizaciju smijenjen je juče nakon što su mediji objavili da je za odlazak na odmor koristio privatni avion biznismena koji je upravo bio kupio jednu državnu kompaniju.

Smjena Steliosa Stavridisa, šefa HRADF-a, dodatno je raspalila kontroverze oko problematičnog grčkog programa privatizacije koji predstavlja ključni dio za dobijanje međunarodnog paketa pomoći.

Sporost i manjkavost privatizacije su stalna glavobolja za Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond koji finansiraju pomoć Grčkoj vrijednu 240 milijardi eura. Kreditori su prošlog mjeseca kazali da će preispitati način rada HRADF-a, nakon što su se pojavile procjene da agencija neće moći ispuniti zacrtani cilj prihoda za 2013. za oko milijardu eura.

Država je imala cilj da ove godine dobije 2,6 milijardi eura od prodaje svojih preduzeća „Ministar finansija Janis Sturnaras tražio je ostavku šefa HRADF-a Steliosa Stavridisa“, kratko je saopšteno iz ministarstva finansija.

Jedan neimenovani zvaničnik ministarstva kazao je Rojtersu da je Stavridis smijenjen „iz etičkih razloga“ nakon što je list „Proto tema“ u subotu objavio da je putovao privatnim avionom brodovlasnika Dimitrisa Melisanidisa, najvećeg akcionara grčko-češkog konzorcijuma koji je u maju pristao da kupi 33 odsto grčke državne lutrije OPAP.

Stavridis se ukrcao na let odmah po potpisivanju ugovora kojim je finaliziran dogovor oko OPAP-a vrijedan 652 miliona, naveo je „Prototema“. List je takođe objavio fotografiju na kojoj se vidi Stavridis u avionu kako se smije pored jedne stjuardese.

Stavridis je kazao da ga je Melisanidis ostavio na grčko ostrvo Kefalonija kuda je brodovlasnik inače prolazio na putu ka Francuskoj. „Bio je dovoljno ljubazan da me preveze od Atine do Kefalonije... Nemam ništa da odgovorim u vezi sa tim“, kazao je Stavridis za radio Vima FM, dodajući da je pomama oko njegovog putovanja „licemjerna“.

Stavridis, inženjer školovan u Švajcarskoj i istaknuti liberalni ekonomista koji je osnovao najveću kompaniju za održavanje bazena u Grčkoj, zarađivao je 2.940 eura mjesečno kao šef HRADF-a.

Grčki privatizacioni program neće trpjeti zbog njegove smjene, kazao je Janis Emiris, izvršni direktor HRADF-a koji ostaje na toj funkciji.

„Apsolutno neće biti odlaganja programa“, kazao je Rojtersu Emiris, odbacijući nagovještaje da bi se mogla izvršiti reizija ugovora o OPAP-u kao rezultat Stavridisovog povlačenja.

Bonus video: