ŠVAJCARSKI ALPI

I četvrti ljubitelj ekstremnog sporta poginuo u Alpima

Poljak star 35 godina još jedna je žrtva najopasnijeg ekstremnog sporta - letjenja uz pomoć "odijela sa krilima"
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 20:09h

Jedan Poljak je danas poginuo leteći pomoću "odijela s krilima" (wingsuit), čime je u francuskim Alpima broj ljetošnjih žrtava tog ekstremnog sporta porastao na četiri, objavila je policija.

Ovaj 35-godišnji Poljak koji je skočio s vrha San Bet (de Sans Bet, 2.234 metra), nađen je mrtav, a kraj njega je bio otvoren padobran. Po riječima svjedoka, on je tokom leta tri puta udario u stjenovit greben.

Letjenje pomoću "odijela s krilima" je ekstremni pojedinačni sport strmoglavog, ali kontrolisanog pada, odnosno leta poslije skoka s litice, ili iz aviona i helikoptera. Letači koriste kombinezon koji uz bokove, između rukava i nogavica, ima polu-čvrsta tekstilna proširenja nalik krilima, i još jedno "repno krilo" između nogavica. Oni pred kraj leta koji obično traje nekoliko desetina sekundi, otvore mali padobran da bi se bezbjedno prizemljili.

Sa oko 20 pogibija godišnje širom svijeta, letjenje pomoću "odijela s krilima" je najsmrtnosniji među ekstremnim sportovima.

Britanac Mark Saton (Mark Sutton) koji se, odjeven kao Džejms Bond, padobranom spustio na stadion tokom svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012, poginuo je u srijedu u "odijelu s krilima" jer je udario u stijenje u Alpima kod francusko-švajcarske granice.

Ljetos su prethodile još dvije pogibije u toj disciplini u Francuskoj: krajem jula je jedan Njemac poginuo kada je naletio na stijenu kod Šamonija, a 13. avgusta je jedan skakač poginuo u Izeru. Prvi je loše procijenio putanju leta, a drugi je prekasno otvorio padobran.

Tokom ljeta 2012, kod Šamonija su se dogodile dvije slične pogibije. Vlasti tog grada su tada zabranila ovu vrstu skokova, ali su ljetos popustile i dozvolile "odijela s krilima", mada uz vremensko ograničenje, da bi se izbjegli sudari tih letača s paraglajderima.

Posljednjih godina vratolomija leta u "odijelu s krilima" je postala još opasnija jer se letači širom svijeta nadmeću u tome ko će proletjeti bliže uz neku liticu ili što niže preko neke opasne stijene, o čemu svjedoče snimci koje objavljuju na interentu. Blizak prelet neki na ovim snimcima dokazuju svježim oderotinama od stijenja na šakama.

Galerija