NESUGLASICE OKO HUMANITARNE POMOĆI

Rusija pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom

"Ima predloga na stolu u okviru mehanizma Montevideo koji predlažu inkluzivan dijalog svih političkih snaga u Venecueli. Nadamo se zaista da će šef opozicije Gvaido odgovoriti na njih", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
674 pregleda 1 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Rusija je danas pozvala Huana Gvaida, opozicionog vođu koga je pedesetak zemalja priznalo kao prelaznog predsjednika Venecuele da razgovara sa zvaničnim predsjednikom Nikolasom Madurom o nesuglasicma oko isporuke humanitarne pomoći.

"Ima predloga na stolu u okviru mehanizma Montevideo koji predlažu inkluzivan dijalog svih političkih snaga u Venecueli. Nadamo se zaista da će šef opozicije Gvaido odgovoriti na njih", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da rezultati mogu da se postignu samo kroz dijalog i kompromis i da bi svaka primjena sile samo pogoršala problem. On je izrazio nadu da će oprez prevladati.

Hiljade pristalica opozicije u Venecueli sprema se da krene na granice da bi omogućili ulaz humanitarne pomoći koju su poslali SAD i Brazil i koja je uskladištena na granicama zemlje. Vojska vjerna predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru je saopštila da je riješena da ih u tome spriječi.

Ulazak pomoći iz SAD je vrlo osjetljiva tema u Venecueli, iako je zemlja pogođena nestašicama zbog kojih je, prema podacima UN, iz nje otišlo više od dva miliona građana od 2015.0

Maduro u humanitarnoj pomoći vidi uvod u američku vojnu intervencije i optužuje Vašington da je odgovoran za nestašice zbog sankcija koje je uveo.

Maduro je danas objavio da će stići 300 tona ljekova kupljenih od Rusije, saveznika vlasti u Karakasu, pored 933 tona kupljenih nedavno od Kine, Rusije i Kube.

Lavrov nije pomenuo slanje ruske humanitarne pomoći Venecueli ali jedan neimenovan izvor je rekao za rusku agenciju Ria Novosti da su ljekovi i medicinska oprema iz Rusije stigli danas na aerodrom u Karakasu.

Preporučujemo za Vas