Merkel: EU će vratiti dio ovlašćenja nacionalnim vladama

Njemačka kancelarka je sugerisala da je otvorena za razgovore o vraćanju ovlašćenja kasnije ove godine - ako bude ponovo izabrana
1 komentar(a)
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Telegraph.co.uk
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 15.08.2013. 16:00h

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi Evropska unija trebalo da razgovara o vraćanju ovlašćenja nacionalnim vladama koje je Brisel preuzeo na sebe, a britanska štampa i analitičari ocjenjuju da je tom izjavom ojačala i evropsku politiku britanskih konzervativaca premijera Dejvida Kamerona.

Kameron je ranije rekao da želi da ponovo pregovara o britanskom odnosu sa EU, uz vraćanje spektra ovlašćenja koje je na sebe preuzeo Brisel.

Kako je prenio Dejli telegraf, pozivajući se na intervju koji je Merkelova dala jednom njemačkom radiju, kancelarka je sugerisala da je otvorena za razgovore o vraćanju ovlašćenja kasnije ove godine - ako bude ponovo izabrana.

"Evropska unija bi trebalo da razmotri da li ona može 'nešto od nadležnosti da vrati' nacionalnim vladama", rekla je Merkelova.

Precizirala je da je otvorena za mijenjanje načina na koji se zemlje EU odnose jedna prema drugoj i prema centralnim institucijama Unije.

"U Evropi u ovom trenutku moramo da brinemo o koordinisanju naše konkurentnosti mnogo bliže i zbog toga ne moramo sve da radimo u Briselu", rekla je Merkelova u intervjuu njemačkom radiju.

Predstavnik nevladine organizacije "Otvorena Evropa" Mets Person smatra da su takve izjave Merkelove dobar znak za Kameronove ambicije.

"Ovo je prvi put da je Merkel, najvažniji lider u Evropi, tako otvoreno govorila o vraćanju ovlašćenja iz Brisela (nacionalnim vladama)", rekao je Person.

"Kameron ima ogromnu šansu ove jeseni da započne svoje pregovore o novim odnosima sa Evropom", zaključio je Person, prenio je Dejli telegraf.

Bonus video: