Napolitano neće pomilovati Berluskonija

Sve nade da bi šef države mogao da pronađe način koji bi omogućio da bivši premijer ostane na čelu desnog centra uprkos dosuđenoj zatvorskoj kazni pale u vodu
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 20:00h

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano je danas odbacio svaku mogućnost izmjene presude Silviju Berluskoniju za utaju poreza i oštro upozorio njegovu stranku da zbog toga slučaja ne pokušava da sruši vladu.

Napolitanova izjava da zakon treba dosljedno poštovati ugasila je nade Berluskonijeve stranke Naroda slobode (PDL) da bi šef države mogao da pronađe način koji bi omogućio da bivši premijer ostane na čelu desnog centra uprkos dosuđenoj zatvorskoj kazni.

'Bilo koja pravosnažna presuda i obaveza da se ista mora izvršiti, ne može se više razmatrati', rekao je predsjednik Italije Napolitano u saopštenju i upozorio da se ne izaziva "fatalna" kriza u vladi lijevog centra premijera Enrika Lete, u vrijeme kada je Italija suočena s najdubljom poslijeratnom recesijom.

Berluskonijeva starija ćerka Marina (47), koja vodi njegovo poslovno carstvo vrijedno 6.6 milijardi eura, odbacila je nagađanja da bi mogla da zamijeni oca na čelu njegove partije.

Vrhovni sud potvrdio je ovoga mjeseca kaznu Berluskoniju četiri godine zatvora, koja je preinačena u jednu godinu, zbog utaje poreza u njegovoj medijskoj kompaniji Mediaset.

Napolitano je dodao i da se ne očekuje da će Berluskoni odsluži kaznu u zatvoru. Zbog svojih godina, multimilijarder i političar vjerovatno će biti u kućnom pritvoru ili će svoj "dug zajednici" vratiti kroz društveno koristan rad.

Bonus video: