OPOZICIJA SKEPTIČNA

Berlin: Nije bilo opsežnijeg špijuniranja Njemačke

"Američka agencija NSA i britanske obavještajne službe pismeno su nas uvjerile da poštuju pravo i zakone Njemačke"
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2013. 19:06h

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel danas je saopštila je da SAD nisu špijunirale Njemačku.

"Američka agencija NSA i britanske obavještajne službe pismeno su nas uvjerile da poštuju pravo i zakone Njemačke", rekao je novinarima šef kabineta njemačke kancelarke Ronald Pofala, zadužen za rad obavještajnih službi.

Pofala

On je u obraćanju parlamentarnoj komisiji, zaduženoj za kontrolu rada obavještajnih službi, kazao da su SAD predložile Njemačkoj sporazum kojim bi bila isključena obavještajna aktivnost između dvije zemlje.

Pregovori bi trebalo da počnu u avgustu, precizirao je njemački zvaničnik. Devet nedjelja poslije otkrića bivšeg službenika američke NSA Edvarda Snoudena da su SAD špijunirale druge zemlje, u Njemačkoj i dalje postoje sumnje da su vlasti te zemlje bile upoznate s razmjerama te špijunske afere.

Predsjednik parlamentarne komisije koja je danas saslušala Pofalu, Tomas Operman, član opozicione SPD, ocijenio je poslije današnjeg izlaganja tog zvaničnika, da ni poslije pet sati razgovora ova afera nije rasvijetljena.

"I dalje ne znamo u kojoj mjeri su u okviru programa PRISM (američki obavještajci) SAD špijunirale Njemačku. Zato tražimo da vlada zahtijeva od SAD transparentnost kakvu je (predsjednik Barak) Obama obećao", rekao je Operman. Sljedeći sastanak komisija bi trebalo da održi 19. avgusta.

Galerija

Preporučujemo za Vas