ŠPIGL:

EU jedna od glavnih meta špijunaže američke NSA

U povjerljivom dokumentu od aprila 2013. godine navodi se da američke tajne službe posebno interesuje prikupljanje podataka o spoljnjoj politici, međunarodnoj trgovini i ekonomskoj stabilnosti EU
3 komentar(a)
NSA, Foto: Nsa.gov
NSA, Foto: Nsa.gov
Ažurirano: 20.02.2019. 21:07h

Evropska unija je među glavnim metama na listi za špijuniranje Nacionalne bezbjednosne agencije SAD, piše danas njemački nedjeljnik "Špigel", pozivajući se na dokument koji mu je dostavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

U povjerljivom dokumentu od aprila 2013. godine navodi se da američke tajne službe posebno interesuje prikupljanje podataka o spoljnjoj politici, međunarodnoj trgovini i ekonomskoj stabilnosti evropskog bloka, navodi njemački list.

Na skali od jedan do pet ove oblasti su u okviru istog dokumenta rangirane na prva tri mjesta kao najvažnije, dok su preostala dva, manje važna, zauzele nove tehnologije i energetska bezbjednost EU.

Kada je riječ o špijuniranju pojedinačnih zemalja, Vašington najviše interesuju Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Sjeverna Koreja, dok su "srednje zanimljive" Njemačka, Francuska i Japan, piše "Špigel".

Novi podaci potvrđuju navode iz dokumenata američke službe NSA koje je Snouden objelodanio ranije, a u kojima se tvrdi da Vašington priskluškuje zvaničnike EU u Briselu i SAD.

Podaci koje je odbjegli američki obavještajac objavio proteklih nedjelja pokazuju da SAD sistematski presrijeće velike količine telefonskih i onlajn podataka širom svijeta.

Američki predsjednik Barak Obama od tada nastoji da uvjeri saveznike i Amerikance da je obim špijuniranja znatno manji, a juče je obećao i da će izvršiti reviziju američkog sistema za nadzor, obećavši veću transparentnost i bolju kontrolu.