Česi hoće da političku krizu riješe na vanrednim izborima

Anketa koju je uradila agencija Medijan za češki javni radio, pokazala je da 72 odsto Čeha podržava namjeru češke opozicione ljevice da zahtijeva raspuštanje Poslaničkog doma
0 komentar(a)
Prag, Češka, Foto: Wikipedia
Prag, Češka, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 10.08.2013. 16:07h

Većini Čeha dosta je političkog haosa u koji je zapala Češka poslije pada vlade bivšeg premijera Petra Nečasa u junu, zbog korupcionaške afere šefice njegovog kabineta i ljubavnice Jane Nađove.

Čak 72 odsto Čeha zahtijeva da krizu riješe birači - na vanrednim izborima, i to što je prije moguće.

Anketa koju je uradila agencija Medijan za češki javni radio, pokazala je da 72 odsto Čeha podržava namjeru češke opozicione ljevice da zahtijeva raspuštanje Poslaničkog doma na vanrednoj sjednici 20. avgusta, nakon čega će predsjednik Miloš Zeman morati da raspiše vanredne izbore. Ovaj predlog podržava i bivši partner u Nečasovoj vladi, stranka TOP09 bivšeg šefa diplomatije kneza Karela Švarcenberga.

Prvi put u Češkoj, velika volja da izađu na birališta postoji i među onim biračima koji nisu glasali na prethodnim izborima. Na ove vanredne izbore izašlo bi 40 odsto birača koji nisu izašli na redovne parlamentarne izbore u maju 2010. godine.

"Ako bi zaista izašli, to bi moglo da pregrupiše snage, a koristilo bi više ljevici, jer je među onima koji 2010. godine nisu glasali više birača ljevice", kazao je za češki Radiožurnal Danijel Prokop iz agencije koja je radila anketu.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani u oktobru ili najkasnije u novembru, ako ne odustanu neki od 126 poslanika koji su potpisali zahtjev za glasanje o raspuštanju parlamenta. Na vanredne izbore bi izašlo oko 70 odsto od više od osam miliona registrovanih birača.

Premijer prelazne činovničke vlade koju je protiv volje svih u parlamentu imenovao predsjednik Češke Miloš Zeman, bliski saradnik šefa države Jirži Rusnok, predaće ostavku vlade češkom predsjedniku u utorak, pošto vlada nije ove sedmice dobila povjerenje u parlamentu.

Predsjednik Zeman je kazao da neće imenovati novog premijera sve dok tužilaštvo ne završi istragu korupcionaške sprege najmoćnijih čeških lobista, Romana Janoušeka i Iva Ritiga, u aferi oko bivšeg premijera Nečasa i njegove ljubavnice.

"Dobio sam uvjeravanja od tužilaštva i policije da će ta istraga biti završena u roku od nekoliko nedjelja. Do tada, čak i da me razapnete na točak za mučenje, neću imenovati novog premijera", kazao je Zeman poslanicima.

U utorak je na saslušanje pozvan prijatelj i jedan od najbližih poslovnih partnera Janoušeka, Zoran Kazimirović, na koga je lobista prenio neka svoja preduzeća i poslove i u Češkoj i u Zadru, u Hrvatskoj.

Polovina Čeha u ovoj najnovijoj anketi podržava odluku predsjednika Zemana da činovnička vlada garantuje da će policija istražiti do kraja veze političara, lobista i tajkuna i da će biti kažnjeni svi koji su imali zaradu od zloupotrebe državnih preduzeća, a u Pragu i od mahinacija sa evropskim fondovima.

Bonus video: