U Sjevernoj Irskoj sukobi protestanata i katolika

Zatvorska populacija Sjeverne Irske uskoro će biti "povećana", jer detektivi pomno pregledaju video snimke sa parade, kako bi identifikovali one koji su izazivali nerede
282 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 14:25h

Komandir policije Sjeverne Irske Konstejbl Mat Bagot najavio je danas hapšenja brojnih protestantskih ekstremista, pošto su napali policajce koji su štitili paradu katolika,pristalica Irske republikanske armije (IRA), kada je povrijeđeno 56 pripadnika policije.

Bagot je na konferenciji za novinare u Belfastu rekao da će zatvorska populacija Sjeverne Irske uskoro biti "povećana", jer detektivi pomno pregledaju video snimke sa parade, kako bi identifikovali one koji su izazivali nerede.

On je optužio protestante, koji su koristili kamene kocke iz kaldrme i šipke sa okolnih građevinskih skela kao oružje, za "bezumnu anarhiju i čisto razbojništvo".

Više od 25 policajaca povrijeđeno je u sukobu s demonstrantima iz redova britanskih lojalista, koji su se pobunili protiv namjere katoličkih republikanaca da organizuju kolonu kojom bi obilježili godišnjicu uvođenja zatvaranja bez sudskog procesa, 9. avgusta 1971.

Grupe protestanata blokirale su paradu pristalica IRA u petak uveče, dok su protestantski političari naveli da službe bezbjednosti nisu smjele da dozvole održavanje ovog marša.

Među policajcima povrijeđenim u sinoćnim neredima, petorica su prebačena u bolnicu.

Povrijeđena su i dvojica demonstranata, a zapaljeno je i nekoliko automobila, izvještava AFP.

Policajci su protiv demonstranata upotrijebili vodene topove i gumene metke, dok su ovi policajce gađali ciglama, flašama i petardama.

"Policajci su se našli pod jakim i upornim napadima mase, čija je namjera bila da izazove nered", izjavio je Džordž Hamilton, zamjenik šefa belfastske policije, koji je pozvao lidere lokalnih zajednica da se angažuju na smanjenju tenzija.

Policija je na kraju uspjela da izmjesti marš iz centra glavnog grada Sjeverne Irske - Belfasta, upravo zbog uličnih sukoba. Sjeverna Irska se suočava sa napetim vikendom, jer su i irski katolici i britanski protestanti najavili za danas i sjutra nove parade.

I prošlog mjeseca u Belfastu su nekoliko puta izbijali neredi, uglavnom u organizaciji britanskih lojalista.

Sporazumom o podjeli vlasti u lokalnoj vladi između protestanata i katolika 1998. godine su uglavnom okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, ali se i dalje dešavaju sporadični neredi i prijetnje bombama.

Galerija

Bonus video: