Italija: Odvode djecu iz mafijaških porodica

Inicijativa suda na jugu Italije u cilju prekida ciklusa nasilja
133 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 13:55h

Sudija iz južne Italije uvodi program kako bi pomogao djeci mafijaških bosova da izbjegnu kriminalni život - tako što će ih oduzimati od roditelja na prvi znak nevolje.

"Moramo naći način da prekinemo ovaj krug koji prenosi negativne kulturne vrijednosti sa oca na sina,” kaže Roberto Dibela, predsjednik suda za maloljetnike u Ređo Kalabriji, na špicu italijanske čizme.

To je središte jedne od najozloglašenijih mafija u zemlji, kriminalne mreže poznate kao Ndrangeta, najvećih švercera kokaina u Evropi.

Duž Mesinskog moreuza, sicilijansku mafiju podrivaju takozvani pokajnici, koji sarađaju sa policijom i pružaju informacije o ostalim kriminalcima

"Postoji vjersko krštenje i mafijaško krštenje, koje se potvrđuje kada se dostignu određene godine,” kaže Antonio Nikazo, koji piše o porodičnoj dinamici Ndrangete, koja broji oko 600 članova.

Zato su djeca bosova, posebno prvorođena, često predodređena da krenu stopama svojih očeva.

Ćerke su ponekad prinuđene da se udaju za sinove drugih bosova, povezujući odvojene klanove putem krvnih odnosa.

"Postoje pisma žena koje kažu kako su njihove kćerke primorane da se udaju za ljude koje ne vole, samo da bi pojačale moć porodice,” rekao je Nikazo.

Duž Mesinskog moreuza, sicilijansku mafiju podrivaju takozvani pokajnici, koji sarađaju sa policijom i pružaju informacije o ostalim kriminalcima.

Do sada je oko 15 tinejdžera - mahom dječaka - oduzeto od porodica i smješteno u starateljske domove

Dibelin sud se posljednjih godina bavi sinovima mafijaša koji su osuđeni kao maloljetnici 1990-ih godina. Stoga je prošle godine odlučio da nešto mora biti učinjeno.

"Kao predsjednik suda, donio sam neke odluke“, rekao je.

Sud je počeo da se usredsređuje više na djecu poznatih mafijaških porodica, starosti oko 14 ili 15 godina koja su „počela da usvajaju mafijaški mentalitet“, kako to kaže Dibela, počinjući sa sitnim krivičnim djelima.

Do sada je oko 15 tinejdžera - mahom dječaka - oduzeto od porodica i smješteno u starateljske domove. Međutim, oni nisu u zatvoru i mogu ići u posjete svojima svakih nekoliko nedjelja.

Postoji nada da će ovi mladi ljudi, kada budu slobodni da se trajno vrate kući, a to je kada postanu punoljetni, odlučiti da se klone kriminalnog podzemlja

"Kada ova djeca budu optužena za zastrašivanje ili uništavanje automobila, a porodice ne učine ništa, onda mi intervenišemo. Svaki put kad moram da oduzmem maloljetnika nekoj porodici, nalazim se pred veoma teškom odlukom i moram dobro da razmislim.“ Međutim, ponekad sud zaključi da nema druge opcije.

"Cilj nam je da tim mladim ljudima pokažemo drugačiji svijet od onog u kojem odrastaju,“ ispričao je sudija. „Ako si dječak čiji je otac, stric ili đed mafijaš, onda ne postoji niko ko može određivati pravila – onda se mi uključujemo.“

Postoji nada da će ovi mladi ljudi, kada budu slobodni da se trajno vrate kući, a to je kada postanu punoljetni, odlučiti da se klone kriminalnog podzemlja.

Dibela je odlučan da interveniše na vrijeme i da se koordinira sa socijalnim radnicima, psiholozima i ostalima kako bi djeci obezbijedili novi početak.

Ovaj program se i dalje opisuje kao eksperimentalni ali Dibela kaže da očekuje da puno veći broj mladića bude odveden iz kalabrijskih mafijaških porodica narednih mjeseci i godina i da se ovaj program može primjenjivati drugdje u Italiji.

Ovu inicijativu pozdravlja Mario Masone, socijalni radnik koji ima iskustvo sa djecom Ndrangete.

"Moramo stvoriti mrežu u kojoj možemo garantovati da djeca dobiju određenu kulturnu detoksikaciju.“ Mafijaški bosovi koje Nasone i njegove kolege posjećuju u zatvoru svjesni su nove riješenosti vlasti da interveniše u porodicama poput njihovih.

Oružje zaplijenjeno tokom racija u uporištu Ndrangete

"Postoji izvjesna zabrinutost,“ kaže Nasone. „Međutim, moramo razgovarati sa njima - učiniti ih odgovornim. Moraju shvatiti da ne mogu nekažnjivo činiti šta god žele sa svojom djecom - odgajati ih kao mafijaše. Ne možemo to dozvoliti.“

Nasone je ispričao priču o jednom 16-godišnjaku sa kojim je radio u pritvornom centru. Kada je došlo vrijeme da ide, njegova majka je rekla da se mora vratiti porodici kako bi zauzeo mjesto svog oca mafijaša, koji je ubijen.

"Ili si sa nama ili sa njima,“ rekla je, misleći na svijet izvan Ndrangete. „On je izabrao i otišao je u Milano,“ kaže Nasone.

"Našli smo mu posao. Međutim, morao je da prekine veze sa porodicom. To nije lak izbor.“

Ceremonija prijema

"Idu po naseljima i traže najjaču, najhrabriju djecu i odaberu najbolje,“ ispričao je Nikazo o uvlačenju novih članova u redove Ndrangete.

Ta izabrana djeca neko vrijeme rade kao šegrti za kriminalne radnje. Prate ih kako bi ih vidjeli da li su pouzdani, potom ih predstavljaju bosu, a taj kad ih predstavi, preuzima odgovornost za njih.

"Natjeraju ih da vjeruju da je Ndrangeta organizacija sastavljena od posebnih ljudi, sa kultom poštovanja i časti“,

Na kraju dolazi ceremonija prijema. Polaganje zakletve uključuje posijecanje prsta novom članu. Kapi njihove krvi padaju na sliku svetog arhanđela Mihaila, kojeg članovi Ndrangete smatraju svojim zaštitnikom.

"Potom pale sliku i drže je dok gori, govoreći 'obećavam da ću biti vjeran ovoj organizaciji, a ako je izdam, goreću kao ovaj svetac'.“

Riječ Ndrangeta ima grčke korijene i označava hrabrost. Osnovali su je 1860-ih godina Sicilijanci u egzilu. Njeni kraci sežu do Argentine, Autralije, Kanade i Kolumbije.

Galerija

Bonus video: