Ruskog ambasadora u UN dočekali LGBT aktivisti

Nakon što je doputovao u Njujork, Čurkina su dočekali LGBT aktivisti sa peticijom sa 340.000 potpisa kojom se traži ukidanje antigej zakona
101 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2013. 08:35h

Aktivisti za prava LGBT populacije dočekali su danas ambasadora Rusije u UN i pokušali da mu uruče peticiju sa više od 340.000 potpisa u kojoj se svjetske vođe pozivaju da pomognu da se uoči Zimske olimpijade u Sočiju 2014. ukinu ruski antigej zakoni.

Ambasador Vitalij Čurkin stigao je u svoju rezideneciju u Njujorku kasno poslije popodne i zatekao na ulazu 10 aktivista međunarodne organizacije za LGBT prava "Ol aut" koji su držali transparanete s porukom "340.457 ljudi u svijetu kaže stop ruskom suzbijanju gej populacije".

Nekoliko minuta ranije, kada im nije odgvoreno na zvono, proturili su CD sa potpisima ispod ograde.

Čurkin je uzeo CD i rekao aktivistima da je trebalo da idu odgovrajućim kanalima i peticiju predaju ruskoj misiji UN. Ali se zaustavio na oko 10 minuta da razgovara sa suosnivačem i direktorom "Ol aut"-a Andreom Benksom, kojem je rekao da Rusija nema antigej zakone već "zakone koji zabranjuju širenje homoseksualne propagandu među maloljetnicima".

Benks je rekao da riječ "propaganda" nije definisana i da su gej osobe u Rusiji bile ubijane i hapšene, što je Čurkin porekao.

Novi zakon koje je nedavno potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin predviđa novčane kazne i do 15 dana zatvora za sve optužene da šire "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima i visoke novčane kazne za organizovanje parade ponosa.

Netrpeljivost prema homoseksualcima raširena je među ruskom političkom i vjerskom elitom i novi zakon izazvao je strahove u pogledu učešća gej sportista na Olimpijskim igrama u Sočiju.

Pojedini ruski poslanici optužuju homoseksualce za smanjenje već niske stope rađanja i kažu da bi im trebalo zabraniti rad u vladi, silom otpremiti na liuječenje ili da bi ih trebalo protjerati.

Aktivisti su se nadali da će peticiju predati ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, koji se sinoć sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom . "Pozivamo vođe iz cijelog svijeta i unutar Rusije da rade na eliminaciji svih antigej zakona i zaštite sve građane od nasilja i diskriminacije u Rusiji", navodi se u peticiji.

Bonus video: