Berluskonija će zamijeniti njegova ćerka Marina?

Marina (47) bi mogla u najmanju ruku da postane vođa Berluskonijeve partije, uprkos tome što je do sada odbijala da uđe u politiku.
64 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 17:34h

Iako je Berluskoni najavio da nastavlja borbu, nakon što je osuđen za utaju poreza isplivala su nagađanja da bi njegova najstarija ćerka Marina, koja je u samom vrhu njegove poslovne imperije vrijedne 6.6 milijardi dolara, mogla da ga zamijeni i na čelu desnog centra u Italiji.

Lojalisti u njegovoj stranci Narod slobode (PDL) su i nakon presude uporni u nastojanju da 76-godišnji Berluskoni ostane predsjednik i nastavi 20-godišnje vođenje desnog centra.

Prošlonedjeljna presuda medijskom tajkunu znači da će sljedećih godinu dana provesti u kućnom pritvoru ili će obavljati društveno koristan rad, što bi čak moglo i da proširi njegove poznate političke vještine.

Na jesen će vjerojatno biti izbačen iz senata i neće moći da se kandiduje na izborima.

Sve je to osnažilo ideje da bi Marina, koja u subotu navršava 47 godina, mogla u najmanju ruku postati vođa Berluskonijeve partije, uprkos tome što je do sada odbijala da uđe u politiku.

Po tom scenariju, Berluskoni bi kao osnivač stranke i dalje bio najuticajnija osoba, a Marina bi bila javno eksponiranija. To nagađanje potkrepljuje činjenica da FDL postoji samo zbog Berluskonija i potpuno zavisi od njegovog novca i vođstva.

"Radije bi da Berluskoni ostane na čelu stranke još jedan mandat. Kada to kažem, ne znači da sam protiv Marine", rekla je Daniela Santanče, jedna od Berluskonijevih pristalica.

U udarnom članku Berluskonijevog lista "Il Giornale" piše: "Svakodnevno od Marine traže da uđe u politiku. Ona odgovara 'ne'. Vjerovatno zato što zna da odabere pravi trenutak".

Prema časopisu "Forbes" jedna od najuticajnijih žena na svijetu, Marina je na čelu Fininvesta, koncerna koji kontoliše televizijski kanal Mediaset, izdavačku kuću Mondadori i fudbalski klub Milan. Veliki vlasnički udio ima i u firmi za nekretnine Mediolanum.

Ljudi s kojima radi opisuju je kao oštru i zahtjevnu šeficu, a Fedele Konfalonijeri, dugogodišnji prijatelj njenog oca i direktor Mediaseta, jednom je njen odlučan poslovni duh uporedio s pneumatskom bušilicom.

Ipak, neki istaknutiji članovi stranke, poput predsjednika donjeg doma parlamenta Renata Brunete, protive se nastanku dinastije u italijanskoj politici.

Četverostruki premijer Berluskoni uključio je svoju kćerku u poslovne krugove kada je imala svega 20 godina.

Galerija

Bonus video: