U Rumuniji vjerski objekti niču kao pečurke, izgradnju finansira narod

U mnogim slučajevima, političari daju crkvama novac a sveštenici ih zauzvrat podržavaju na izborima
2 komentar(a)
katedrala, Rumunija, Foto: Basilica.ro
katedrala, Rumunija, Foto: Basilica.ro
Ažurirano: 08.08.2013. 10:45h

Rumunija je usred buma izgradnje crkava, pri čemu se mjesečno završi do deset novih bogomolja, dok ogromna katedrala polako dobija obrise. Međutim, neki Rumuni se bune zbog troškova u jednoj od najsiromašnijih država Evrope a posebno zato što je u pitanju novac iz državne kase.

Nakon revolucije 1989, pravoslavna crkva je počela da doživljava procvat u Rumuniji.

Skoro 90 odsto stanovništva su pravoslavci a nakon pada Čaušeskua, Crkva je iskoristila superiornu poziciju u zemlji, gradeći nove vjerske objekte, otprilike tri nedjeljno, uključujući ogromnu katedralu koja se trenutno gradi u centru Bukurešta, piše BBC.

Katedrala za spas rumunskog naroda bi trebalo da bude najviši vjerski objekat u u jugoistočnoj Evropi i nadvisiće svog prvog susjeda – ogromnu Palatu naroda bivšeg diktatora Nikolae Čaušeskua.

Nameću se pitanja o finansiranju ove građevine i Pravoslavnoj crkvi uopšte, s obzirom na to da veći dio potiče od osiromašene države, navodi BBC.

Vodeći kritičar je poslanik i šef Zelene stranke Remus Černea. „U Rumuniji imamo veliki problem između crkve i države,“ kazao je. „Ako crkva želi nešto da gradi, to je u redu sve dok novac koji se koristi za izgradnju nije novac naroda, države – javna sredstva.“

Rumunija, koja je 2009. dobila paket pomoći MMF-a i jedna od najsiromašnijih članica EU, daje milione eura Pravoslavnoj crkvi svake godine.

Remus, koji prelaže zakon u cilju promjene načina na koji se crkva finansira, vjeruje da je blizak finansijski odnos između crkve i države dio većeg problema.

„U mnogim slučajevima, političari daju crkvama javni novac a sveštenici ih zauzvrat podržavaju u izbornoj kampanji. Često se ispostavi da su vlasnici kompanija koje grade crkve ljudi veoma bliski političarima”, ispričao je za BBC.

I porast broja crkava u Rumuniji i bliski odnos sveštenstva sa političarima jednim dijelom se može objasniti kaznenim efektima Čaušeskuovog režima kada su desetine crkava uništene a mnogi pravoslavni lideri sarađivali sa komunistima da bi preživjeli.

Kolaboracija između crkvenih lidera i komunista je pomogla da se održi „jaki osjećaj saradnje između crkve i države koji vidimo danas, pri čemu država finansira mnoge vjerske aktivnosti,“ kaže Liviu Andreesku, koji se bavi odnosima crkve i države.

Kolaboracija između crkvenih lidera i komunista je pomogla da se održi "jaki osjećaj saradnje između crkve i države koji vidimo danas"

Rumunski ministar za vjerska pitanja, Viktor Opaski, priznaje da postoji bliska saradnja između crkve i političara tokom izbornih kampanja i da to „nije dobro“.

Međutim, dodao je da postoje poznati istorijski problemi. „Komunisti su uzimali od crkve i ona je izgubila svu svoju imovinu,“ rekao je ministar za BBC. „Sada država nastoji da to nadoknadi, vraćajući mali dio onoga što je uzeto“.

Sveštenici dobijaju novac i iz svojih kongregacija, često ulazeći u kuće paroha da traže donacije.

BBC navodi primjer sveštenika Kasiana Pandelike, koji je odbio zahtjev jednog episkopa da u svojoj seoskoj parohiji od 800 članova prikupi 50 hiljada eura za obnovu crkve. Spor je kulminirao agresivnim upadom policije u zoru. Izbačen je iz crkve ali ima podršku lokalne zajednice i drži obrede u jednoj improvizovanoj kapeli.

Pandelika duboko sumnja u finansijske motive crkve, rekavši da ne čini puno dobroga u zajednici i čak vjeruje da su crkveni lideri korumpirani.

Bonus video: