Sud: Stros-Kan bio organizator seks-žurki

Stros-Kan i dalje tvrdi da nije znao da su žene na žurkama kojima je prisustvovao, u Parizu i Vašingtonu, kao i u hotelu Karlton u Lilu, bile prostitutke
65 pregleda 2 komentar(a)
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2013. 14:19h

Seks žurke kojima je prisustvovao, ali i organizovao bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan svjedoci su opisali kao "masakr sa gomilom dušeka na podu", navodi danas francuski dnevnik "Figaro", pozivajući se na izvještaj sudija koje su Stros-Kana optužile za podvođenje.

Posle dvije godine istrage, sudije su prošlog mjeseca odlučile da bivši prvi čovjek MMF-a i još 12 optuženih u aferi "Karlton u Lilu" budu izvedeni pred sud na osnovu optužbi za "ozbiljno podvođenje u okviru grupe" povodom tvrdnji o kartelu koji se bavio prostitucijom u sjevernom francuskom gradu Lilu, navodi AFP.

"Figaro" je danas objavio izvode iz sudskog dokumenta u kojem su sudije koje istražuju taj slučaj iznijele razloge zašto su odlučile da protiv Stros-Kana bude pokrenut sudski postupak, a u središtu afere su tvrdnje da su na seks žurke koje su organizovane u Lilu, uglavnom u hotelu "Karlton", dovođene prostitutke.

Sudije ispituju da li je Stros-Kan znao da su žene koje su učestvovale u orgijama bile plaćene, što je on uvijek uporno poricao, tvrdeći da nije znao kojom profesijom se bave te mlade žene, niti da su bile plaćene, ali svjedočenja su njegove tvrdnje stavila pod znak pitanja.

Na osnovu velikog broja izjava svjedoka, uključujući i prostitutke, sudije su u izvještaju navele da su seks žurke bile opisane, prema izjavama mladih žena, kao neki vid "seksualnog konzumiranja" ili kao "masakr sa gomilom dušeka na podu", a Stros-Kan je bio brutalan u odnosima sa nekim prostitutkama.

Sudije tvrde da nije riječ samo o "razvratu", već i o "naručivanju usluga". Kako navodi francuski dnevnik, u sudskom izvještaju se postavlja i pitanje da li je Stros-Kan pomagao u organizovanju žurki, a sudije, koje tvrde da je on za orgije iznajmljivao stan, navode da su se orgije priređivale samo kada im je prisustvovao ovaj "kralj žurki", onda kada mu je "agenda to dozvoljavala".

Jedan od Stros-Kanovih advokata je osudio odluku da se njegovom klijentu sudi, što bi moglo da se dogodi iduće godine, kao dio "nemilosredne" pravosudne kampanje protiv njega. Ukoliko bude osuđen za podvođenje, Stros-Kanu prijeti kazna od 10 godina zatvora i milion i po eura, navodi AFP.

Takozvana "afera Karlton" iznijeta je na svjetlost dana kada se Stros-Kan povukao sa mjesta direktora MMF-a sa sjedištem u Vašingtonu zbog optužbi da je seksualno napao sobaricu u jednom njujorškom hotelu. Taj slučaj je zatvoren u decembru, kada je Stros-Kan pristao da sobarici plati nadoknadu čija visina nije objelodanjena, a navodno iznosi više od milion i po eura.

Bonus video: