MMF predlaže Španiji smanjenje plata za 10 odsto

U svom posljednjem izvještaju MMF poručuje španskim vlastima da moraju nastaviti s reformama kako bi kompanije imale "veću unutrašnju fleksibilnost"
58 pregleda 2 komentar(a)
Španija protesti, Foto: Reuters
Španija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2013. 10:40h

Međunarodni monetarni fond pozvao je španske sindikate i poslodavce da "rade zajedno kako bi pronašli rješenja", a jedno od rješenja koje MMF predlaže je smanjenje plata radnicima za 10% ističući kako će takva mjera "smanjiti nezaposlenost, stimulisati rast te otvoriti nova radna mjesta".

U svom posljednjem izvještaju MMF poručuje španskim vlastima da moraju nastaviti s reformama kako bi kompanije imale "veću unutrašnju fleksibilnost".

Takvom mjerom radnici bi bili još ugroženiji, a samim time - zbog straha od gubitka posla - nad njima bi se mogao izvesti još jedan napad u obliku dodatnog smanjivanja plata.

MMF, takođe, ističe kako bi vlasti trebale smanjiti porezna davanja za one kompanije koje zapošljavaju specifične skupine, kao što su mladi. "Kompromis" koji MMF spominje, prema njihovim riječima, izgleda ovako: "Dogovor bi trebao biti između poslodavaca, koji bi se obvezali znatno povećati zapošljavanje, i sindikata, koji bi pristali na dodatno znatno smanjenje plata i nekih drugih fiskalnih inicijativa".

Stručnjaci već su napravili analizu situacije u Španiji ukoliko bi se tokom 2 godine plate smanjile za 10%, kao i socijalna davanja. "Rezultati, imajući u vidu određene limitiranosti ovog modela, sugerišu kako bi smanjenje plata, i smanjenje cijena koje bi išlo s time, imalo znatan pozitivan uticaj na ekonomski rast", navode u svojoj najnovijoj studiji.

U istoj studiji takođe se navodi: "Vlada ima veliku većinu, izbora nema sve do kasne 2015, a suočili su se samo s ograničenim socijalnim nemirima. No, ekonomski kontekst smanjio je popularnost dvije glavne stranke, što znači da bi dobijanje potpore javnosti za ove teške reforme mogao biti izazov".

Bonus video: