Medvedev uvjeren u poboljšanje odnosa s Gruzijom

Medvedev je rekao da ne postoji duboki sukob dva naroda, nego "greška koju su u zločin" pretvorili određeni gruzijski lideri
1 komentar(a)
Dimitrij Medvedev, Foto: Globalpost.com
Dimitrij Medvedev, Foto: Globalpost.com
Ažurirano: 04.08.2013. 13:25h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je danas optimizam kada su u pitanju budući odnosi Rusije i Gruzije.

"Siguran sam da će sve biti u redu. Naši narodi se nikada nisu svađali", izjavio je Medvedev u intervjuu za međunarodni televizijski kanal RT(Russia today), emitovanom povodom pete godišnjice rusko-gruzijskog sukoba.

Gruzija je prekinula diplomatske odnose s Rusijom, poslije oružanog sukoba u avgustu 2008. godine, pošto je Moskva priznala nezavisnost otcijepljenih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

Rusija i Gruzija su uz posredovanje EU potpisale primirje 15. avgusta.

Medvedev je rekao da ne postoji duboki sukob dva naroda, nego "greška koju su u zločin" pretvorili određeni gruzijski lideri. Ruski premijer je rekao da je najtužnija strana u bilateralnim odnosima postala istorija i da će postepeno izblijedjeti.

Rusija, dodao je Medvedev, nije pokidala veze s Gruzijom i spremna je da obnovi odnose, pod uslovom da Tbilisi može da prizna šta se desilo. Odnosi Gruzije i dvije otcijepljene teritorije će, po njegovim riječima, na kraju zavisiti od volje naroda koji tamo žive.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov je ranije rekao da je Moskva zadovoljna naporima Gruzije da riješi bilateralne odnose i da je spremna da proširi trgovinsku, kulturnu, humanitarnu i sportsku saradnju.

Bonus video: